Ekonomi Malaysia bertambah baik kerana kestabilan politik – Ahmad Zahid

Date:

Share post:

NIBONG TEBAL: Kerajaan yakin ekonomi negara akan bertambah baik, susulan aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) yang dicatatkan pada suku pertama tahun 2024 menunjukkan perkembangan positif.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, walaupun Malaysia mencatatkan kedudukan di tangga ke-34 daripada 67 negara dalam Ranking Daya Saing Global (WCR) 2024, namun ia mampu dicapai menerusi kestabilan politik di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kita lihat dari segi FDI, ia telah bertambah pada suku pertama tahun 2024 dan tentunya pelabur-pelabur melihat iaitu nombor satu, dari segi kestabilan politik, manakala yang kedua ialah dari segi kemampuan untuk kelulusan sesuatu permohonan projek, terutamanya untuk mengendalikan kilang-kilang di kawasan-kawasan industri.

“Dan, yang ketiganya ialah tentang kebolehpercayaan atau keyakinan (pelabur luar) terhadap kerajaan yang ada sekarang ini,” katanya ketika diminta mengulas berhubung kedudukan Malaysia berada di kedudukan ke-34 daripada 67 negara dalam Ranking Daya Saing Global (WCR) 2024 dan keempat dalam kalangan negara di ASEAN selepas Singapura, Thailand serta Indonesia.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, penjelasan lanjut berhubung isu itu akan diberikan kementerian berkaitan antaranya Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dan Kementerian Kewangan serta Kementerian Ekonomi.

“Penjelasan lanjut mengenainya akan diberikan apabila misi dagangan dilakukan dalam lawatan-lawatan rasmi yang dijalankan oleh menteri, menteri MITI, menteri ekonomi dan juga menteri-menteri yang berkaitan dengan soal ekonomi.

“Ia termasuk misi dagangan yang dibuat oleh ketua-ketua menteri dan juga menteri-menteri besar dan saya yakin ianya akan bertambah lebih baik selepas ini,” katanya.

Dalam laporan baru-baru ini, Malaysia menduduki tempat ke-34 daripada 67 negara dalam WCR 2024 jatuh tujuh anak tangga daripada ranking ke-27 tahun lalu.

Laporan WCR yang dikeluarkan oleh IMD meletakkan Malaysia di tempat keempat dalam kalangan negara ASEAN selepas Singapura, Thailand dan Indonesia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"