KPM dan KPT ambil tindakan selanjutnya – Fadhlina

Date:

Share post:

NIBONG TEBAL: Pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memperoleh keputusan 10A dan ke atas dijamin mendapat tempat di mana-mana Matrikulasi seluruh negara, diharap tidak menimbulkan sebarang kegusaran terutamanya dalam soal kuota Bumiputera.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, berkata ini kerana kuota itu dikekalkan dan pada masa sama memberikan peluang pendidikan lebih luas kepada semua pelajar cemerlang melanjutkan pengajian di peringkat lebih tinggi tanpa mengira latar belakang dan kaum.

Oleh itu, beliau akan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam mengambil tindakan selanjutnya berkenaan pengumuman itu.

“Pertama, saya ucap terima kasih kepada PM atas pengumuman cukup penting dan significant (ketara) ketika ini, apatah lagi jaminan untuk mendapat dan meneruskan pengajian di peringkat tinggi untuk anak-anak cemerlang SPM tahun ini.

“Jadi inilah satu jaminan pendidikan yang diberikan oleh PM sendiri dan saya bersama Menteri KPT (Datuk Seri Zambry Abdul Kadir) akan bersama meneliti perkara ini.

“Kita akan susul tindak dengan pengumuman lain bagi menjamin pendidikan semua pihak tanpa kira latar belakang dan kaum.

“Tahniah anak-anak semua yang kita harapkan dengan jaminan ini tiada kegusaran terutamanya kuota (Bumiputera) dikekalkan dan pada masa sama peluang pendidikan itu cukup luas dan ia semua dapat tempat untuk melanjutkan pengajian masing-masing,” katanya ketika diminta mengulas berhubung pengumuman yang dibuat Perdana Menteri.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Nibong Tebal ditemui pemberita ketika menghadiri Bengkel Fisioterapi bersama masyarakat setempat di Simpang Ampat, Sungai Bakap, di sini, hari ini.

Terdahulu, kerajaan memberi jaminan semua lepasan SPM yang mendapat keputusan 10A ke atas tanpa mengira kaum dan wilayah akan ditawarkan peluang melanjutkan pengajian di peringkat Matrikulasi, bermula tahun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan yang dipersetujui Jemaah Menteri pada mesyuarat Jumaat lalu itu tidak akan mengganggu kuota pelajar Bumiputera sedia ada.

Beliau berkata, perincian mengenai keputusan berani kerajaan itu dalam mengiktiraf kecemerlangan pelajar dan pada masa sama memberi keadilan di dalam sistem pendidikan negara akan dimaklumkan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek esok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"