Pembinaan Pasar Rakyat Beluran bukti kerjaan negeri komited

Date:

Share post:

BELURAN: Peruntukan sebanyak RM2.5 juta untuk pembinaan Pasar Rakyat dua tingkat di Pekan Beluran bukti kerajaan negeri komited meningkatkan taraf sosioekonomi dan kesejahteraan rakyat di Sabah.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, projek itu adalah bukti nyata komitmen kerajaan bagi memastikan objektif Hala Tuju Sabah Maju Jaya dapat dicapai.

Katanya, pembangunan ini adalah satu lagi inisiatif kerajaan dalam usaha memperbanyakkan penyediaan kemudahan perniagaan kepada penduduk, khususnya mereka yang terlibat dalam bidang perniagaan.

“Selepas empat tahun berlakunya pandemik COVID-19, kesannya dari segi sosial dan ekonomi masih lagi terasa sehingga kini. Namun ia tidak boleh dijadikan sebagai alasan untuk membangunkan negeri ini.

“Sebab itu, kerajaan negeri telah menggubal Pelan Pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya sebagai satu pelan dengan objektifnya untuk memulihkan semula ekonomi negeri ini,” katanya.

Beliau berkata demikian sempena Majlis Pecah Tanah Bangunan Pasar Rakyat Dua Tingkat Pekan Beluran, di sini pada Sabtu.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Joachim Gunsalam. Turut hadir Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Samad Jambri.

Menurutnya, melihat kepada sejarah pasar sedia ada, ia adalah sebuah lot gerai terbuka yang berbumbung dengan menempatkan kira-kira 51 peniaga, yang dibina pada tahun 2002 di Pekan Beluran.

“Bagaimanapun, saya dimaklumkan ia sudah semakin usang, selain memerlukan kemudahan perniagaan lebih besar, teratur dan selesa bagi menempatkan peniaga yang semakin ramai.

“Justeru, kerajaan melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) telah meluluskan projek pembinaan ini dengan kos peruntukan sebanyak RM2.5 juta di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12),” katanya.

Hajiji berkata, bangunan yang lengkap dengan fasiliti dan kemudahan ini dijangkakan dapat membantu 70 orang peniaga tempatan dan memberikan keselesaan kepada masyarakat Beluran yang datang berkunjung.

“Bangunan yang turut dilengkapi dengan kemudahan lain seperti surau dan tandas ini dijangka siap pada Mei tahun depan.

“Oleh itu, saya berharap projek ini dapat disiapkan mengikut jadual kerana ia adalah antara usaha kerajaan bagi menaikkan taraf hidup serta meningkatkan tahap sosio ekonomi rakyat di daerah ini,” katanya.

Beliau juga menggesa semua ketua-ketua Jabatan serta pemimpin masyarakat Beluran supaya memastikan semua projek pembangunan yang dirancang dan dilaksanakan di daerah ini dapat dilaksanakan dengan sebaiknya.

“Saya menyeru kepada semua pemimpin dan masyarakat di Beluran supaya sentiasa memberikan sokongan terhadap dasar serta program yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Semua dasar yang digubal dan program yang dirancang adalah untuk kepentingan, kesejahteraan dan pembangunan negeri Sabah yang tercinta ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"