PM Singapura tiba di Malaysia erat kerjasama kedua-dua negara

Date:

Share post:

SEPANG: Perdana Menteri Singapura, Lawrence Wong tiba di Malaysia hari ini untuk memulakan lawatan kerja dua hari atas komitmen bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara kedua-dua negara.

Beliau tiba bersama delegasinya dengan menaiki pesawat komersial dan disambut Ketua Protokol Kementerian Luar, Mohd Aini Atan sejurus tiba di Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 8.50 malam ini.

Hadir sama Pesuruhjaya Tinggi Singapura di Malaysia, Vanu Gopala Menon.

Sejurus tiba, Wong diberi sambutan kawalan kehormatan setempat oleh Batalion Pertama Rejimen Renjer Diraja di bawah pimpinan Kapten Adam Azman.

Lawatan Wong adalah atas jemputan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga lawatan ke luar negara pertamanya sejak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keempat Singapura pada 15 Mei lalu.

Wong ditemani isterinya, Loo Tze Lui; Menteri Luar, Dr Vivian Balakrishnan dan Menteri Negara bagi Perhubungan, Penerangan dan Kesihatan, Rahayu Mahzam.

Lawatan kerja Wong menekankan komitmen bersama Malaysia dan Singapura dalam mengukuhkan hubungan yang lama terjalin dan sebagai persediaan bagi sesi Pemukiman Tahunan Pemimpin yang akan dianjurkan oleh Malaysia akhir tahun ini.

Dalam lawatan itu, Perdana Menteri Singapura itu dijadual mengadakan pertemuan empat mata dengan Anwar untuk membincangkan usaha-usaha memperkukuh hubungan dan kerjasama dua hala serta bertukar pandangan mengenai isu serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama.

Wong juga akan mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, serta Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Pada 2023, Malaysia dan Singapura masing-masing rakan dagang kedua terbesar di peringkat global serta terbesar dalam kalangan negara ASEAN dengan jumlah dagangan bernilai RM363.13 bilion (AS$ 79.60 bilion).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"