Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Inflasi Malaysia dijangka tidak meningkat walaupun rasionalisasi subsidi dilaksanakan, kata AmBank Research.

Bagaimanapun, ia berkata, purata inflasi Malaysia pada tahun 2024 berkemungkinan lebih tinggi berbanding 2023.

Berdasarkan pengumuman kerajaan baru-baru ini, firma penyelidikan itu percaya kerajaan komited untuk meneruskan penyatuan fiskal, membenarkan harga yang kompetitif dan menyesuaikan kedudukan kepada keseimbangan pasaran.

“Keperluan strategik di sini adalah untuk mempercepatkan dan menyusun pelancaran rasionalisasi subsidi berkenaan.

“Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

AmBank Research berkata, inflasi dijangka menyederhana sekiranya inflasi makanan dan minuman, mencakupi 29.8 peratus daripada wajaran indeks harga pengguna, kekal rendah dan stabil.

Ia juga mungkin berlaku jika tiada penghapusan subsidi bahan api secara tiba-tiba atau dengan kata lain, penghapusan subsidi bahan api yang progresif dan beransur-ansur.

Faktor lain untuk inflasi yang lebih menyederhana ialah jika terdapat kesan pusingan kedua lebih kecil dalam persekitaran kadar pertukaran yang lebih menggalakkan disebabkan oleh perbezaan kadar faedah/hasil antara Malaysia dan Amerika Syarikat mungkin akan berlaku.

AmBank Research berpendapat, kerajaan menyedari tekanan besar untuk melaksanakan pembaharuan yang diperlukan dengan pantas, melalui pelbagai dasar terhadap ekonomi dalam tempoh masa singkat.

“Pendekatan berperingkat ialah pilihan dasar yang diukur untuk mengimbangi keperluan mendesak dan kemampanan untuk memulakan pembaharuan dan mengurangkan tekanan inflasi serta-merta serta menyediakan ruang yang mencukupi untuk ekonomi menyesuaikan diri kepada realiti ekonomi baharu,” katanya.

“Oleh itu, risiko pilihan dasar sedemikian ialah kesan penuh rasionalisasi subsidi akan dirasai kemudian dan bukannya lebih awal. Ini memastikan langkah reformasi dengan mempertimbangkan kesejahteraan ekonomi dan rakyat yang merupakan intipati ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dua hari lepas,” katanya.

Perdana Menteri baru-baru ini mengumumkan pelaksanaan program rasionalisasi subsidi diesel, melibatkan pengguna di Semenanjung Malaysia, dijangka penjimatan RM4 bilion setahun untuk kerajaan. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"