Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Date:

Share post:

TOKYO: Malaysia berpotensi menarik pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun dan potensi eksport RM550 juta ke negara itu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

“Pelaburan baharu itu memerlukan perbincangan lanjut dengan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta agensi berkaitan kerana ia membabitkan alam sekitar.

“Kami tegas dalam perkara berkaitan alam sekitar,” kata Anwar pada sidang media semalam dan memaklumkan butiran mengenai perkara berkenaan akan diumumkan kemudian.

Semalam, Perdana Menteri yang dalam rangka lawatan kerja ke Jepun bermula Rabu lalu, turut bertemu ketua tujuh syarikat terbesar di Jepun yang diadakan secara berasingan.

Sementara itu, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata pertemuan dengan konglomerat Jepun itu membabitkan enam syarikat yang sedia berada di Malaysia dan satu lagi ingin melabur.

Beliau menjelaskan, syarikat yang ingin melabur di Malaysia itu beroperasi dalam industri semikonduktor.

“Syarikat selebihnya umum hasrat mereka untuk menambah pelaburan baharu di Malaysia, khususnya dalam tenaga baharu dan boleh diperbaharui. Pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui boleh cecah RM40 hingga RM50 bilion dalam tempoh 10 tahun,” katanya.

Mengenai potensi eksport dari Malaysia ke Jepun, Tengku Zafrul berkata, ia membabitkan produk huluan dan hiliran minyak sawit.

“Diharapkan perdagangan kita dengan Jepun akan meningkat tahun ini. Tahun lalu berjumlah sekitar RM35 bilion,” katanya sambil menambah satu pertiga daripada nilai dagangan itu membabitkan gas asli cecair.

Mengenai pelaburan ke Sabah dan Sarawak, beliau berkata, ia antara lain dalam sektor tenaga boleh diperbaharui dan sektor elektrik dan elektronik.

“Banyak syarikat dalam industri semikonduktor mahukan bekalan tenaga hijau dan mereka melihat potensi itu di Sarawak,” katanya turut memaklumkan syarikat Jepun antara lain berharap Malaysia mempertimbangkan insentif cukai bagi industri itu.

“Ini sektor baharu, jadi mereka perlukan sokongan dari segi subsidi dan insentif cukai. Kerajaan akan buat analisis kos-faedah sebelum memutuskan sebarang insentif untuk sektor berkenaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"