Ireland, Sepanyol dan beberapa negara Kesatuan Eropah akan iktiraf Palestin

Date:

Share post:

DUBLIN: Ireland, Sepanyol dan beberapa negara anggota Kesatuan Eropah (EU) lain sedang mempertimbangkan untuk mengiktiraf negara Palestin pada 21 Mei ini.

Memetik laporan RTE News semalam, hubungan antara Ireland dan Sepanyol serta antara Slovenia dan Malta, telah dipergiatkan dengan tujuan untuk negara-negara yang mengiktiraf kenegaraan Palestin secara bersama.

Menurut laporan itu, negara-negara terbabit telah menunggu undian oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 10 Mei yang boleh membawa kepada pengiktirafan rakyat Palestin sebagai layak menjadi anggota penuh PBB.

Dalam satu kenyataan bersama pada 22 Mac, Sepanyol, Ireland, Malta dan Slovenia berkata, mereka telah bersetuju untuk mengambil langkah pertama ke arah mengiktiraf sebuah negara Palestin.

Sepanyol dan Ireland telah lama memperjuangkan hak Palestin.

Usaha itu datang selepas jumlah kematian yang semakin meningkat di Palestin akibat serangan Israel untuk menumpaskan gesaan Hamas di seluruh dunia untuk gencatan senjata dan penyelesaian berkekalan untuk keamanan di rantau itu.

Sejak tahun 1988, sebanyak 139 daripada 193 negara anggota PBB telah mengiktiraf kenegaraan Palestin.

Israel berkata, bahawa rancangan empat negara itu membawa kepada ‘hadiah untuk keganasan’ yang akan mengurangkan peluang penyelesaian rundingan kepada konflik Palestin. – REUTERS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta