Pamer gambar Agong: Biar polis siasat – Amirudin

Date:

Share post:

Hulu Selangor: Semua pihak perlu memberikan ruang kepada polis untuk menjalankan siasatan berhubung tindakan dua lelaki mempamerkan gambar Yang di-Pertuan Agong pada kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB).

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata, orang ramai juga diminta untuk tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh mengganggu siasatan kes.

“Saya minta ia disiasat…mungkin hasratnya lain tetapi ia harus disiasat apa tujuan mereka sebenarnya,” katanya selepas Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Bersama Komuniti Pendidik dan Jemaah Haji Muassasah Daerah Hulu Selangor 2024 di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor Supt Ahmad Faizal Tahrim dalam kenyataan hari ini memaklumkan polis menahan dua lelaki berusia lingkungan 60-an dan merampas sebuah kenderaan pacuan empat roda kerana mempamerkan gambar Yang di-Pertuan Agong pada kempen PRK KKB, semalam.

Sementara itu, Amirudin turut menafikan dakwaan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bahawa kerajaan negeri telah menaikkan kadar cukai pintu sehingga empat kali ganda.

Menteri Besar Selangor itu berkata, sebarang kenaikan cukai yang dicadangkan Pihak Berkuasa Tempatan memerlukan kelulusan kerajaan negeri dengan mengambil kira maklum balas yang diterima.

“Mungkin dia (Mohamed Azmin) terdesak tidak ada isu lain nak digunakan (pada kempen PRK) jadi dia gunakan isu sensasi seperti itu. Sebenarnya penilaian itu perlu untuk menilai hartanah.

“Kalau (nilai) hartanah merudum itu petanda yang buruk, tetapi nilai hartanah yang meningkat itu perlu juga kena diikuti dengan peningkatan cukai sedikit dan sebagainya,” katanya.

Terdahulu, Amirudin mewakili Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) (MBI) menyerahkan replika cek sumbangan dana pengurusan kepada wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di 54 sekolah di Daerah Hulu Selangor dengan setiap sekolah menerima sumbangan RM1,000.

Beliau turut menyerahkan replika cek berjumlah RM222,000 daripada MBI sebagai simbolik sumbangan kepada 222 jemaah muassasah dengan setiap jemaah memperoleh sumbangan bernilai RM1,000.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/05/1087174/pamer-gambar-agong-biar-polis-siasat-amirudin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta