Sabah wujudkan semula Lembaga Padi dan Beras Sabah

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Kabinet Negeri bersetuju menghidupkan semula Lembaga Padi dan Beras Sabah sebagai sebahagian inisiatif meningkatkan pengeluaran serta keselamatan makanan di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, menghidupkan semula lembaga berkenaan adalah penting memandangkan Sabah kini mengimport kira-kira 70 peratus daripada keperluan berasnya.

“Sabah perlu meningkatkan sara diri makanannya dan kita akan dapat melakukannya dengan menghidupkan semula Lembaga Padi dan Beras Sabah.

“Kabinet Negeri akan mengemukakan syor kepada Yang Dipertua Negeri untuk kelulusan penubuhan lembaga ini seperti yang termaktub dalam Seksyen 3 Enakmen Lembaga Hasil Pertanian 1981,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mempengerusikan Mesyuarat Pasca Kabinet Jabatan Ketua Menteri (JKM) di Menara Kinabalu, hari ini.

Hajiji berkata, Kabinet juga bersetuju memberi kebenaran khas kepada pelabur yang beroperasi di taman perindustrian di negeri ini bagi menyediakan kemudahan penjanaan kuasa untuk kegunaan mereka sendiri.

“Langkah ini penting untuk menarik pelabur dan mengekalkan mereka yang sudah beroperasi namun terjejas akibat isu elektrik,” katanya.

Menurutnya, dalam usaha mengurangkan permintaan tenaga di Sabah, Kabinet juga memutuskan untuk membenarkan rumah kedai, bangunan dan premis kediaman memasang sistem tenaga solar tanpa mendapatkan kelulusan daripada Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

Mengenai program Rumah Keduaku Sabah (SBH-MM2H) pula, Jemaah Menteri juga telah meluluskan had umur pemohon kepada 30 tahun ke atas.

“Selain itu, membenarkan peserta program berkenaan menjual hartanah mereka selepas lima tahun dengan syarat mereka perlu membeli rumah baharu berharga tidak kurang daripada RM600,000.

“Di bawah dasar baharu itu juga, pelantikan ejen SBH-MM2H mestilah daripada syarikat tempatan Sabah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"