RM5 juta diperolehi selepas dua kumpulan pelancong China ke Sabah

Date:

Share post:

Sejumlah RM5 juta pendapatan berjaya direkodkan sektor pelancongan Sabah baru-baru ini berikutan dua kumpulan pelancong dari China melawat ke negeri ini.

Salah satu daripada lawatan berkenaan adalah mengadakan MICE (Meeting, Incentive, Conference, and Exhibition) di sini.

Pengerusi Sri Pelancongan Sabah, Ken Pan Ying On berkata, pakej percutian selama dua minggu di Sabah dan majlis gala tahunan syarikat yang diadakan di sini itu telah menjana pendapatan besar kepada pemegang taruh pelancongan di sini, Kudasang, Tuaran dan Semporna.

“Ini adalah permulaan positif sektor pelancongan di Sabah untuk 2024, kumpulan MICE sememangnya mempunyai kuasa berbelanja tinggi dan ini akan memperkasakan lagi ekonomi tempatan.

“Rangkaian penerbangan juga telah bertambah baik, sekali gus membolehkan lebih ramai pelancong dari bandar utama di China hadir ke Sabah dengan penerbangan terus.

“Kini lebih ramai pelancong luar negara, China khususnya boleh menikmati pelbagai jenis pakej pelancongan di sini termasuk destinasi yang melibatkan pemandangan, kebudayaan, selaman, mendaki gunung, pengembaraan dalam hutan dan banyak lagi,” katanya.

Menurutnya, dari hujung Februari sehingga awal Mac ini, Guangzhou HuanYa Holidays dan Sabah Perfect Holidays bekerjasama untuk membawa sejumlah 182 pelancong (industri kecantikan) dari Wuhan ke sini.

“Dalam tempoh ini, para pelancong itu memuji sumber alam marin Sabah selain menikmati pemandangan langit dan lautan yang biru. Selain itu, mereka juga menikmati pusat penginapan mewah dan makanan laut yang segar.
 
“Kumpulan kedua pelancong seramai 450 orang adalah dari industri IT di Beijing yang hadir di sini dalam bentuk empat kumpulan kecil.

“Pengembaraan ini dijayakan Beijing Mafengwo, Guangzhou HuanYa Holidays, Sabah Happy Holidays dan Kuala Lumpur New Morning Travel. 

“Mereka tinggal enam hari di Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa dan melaksanakan majlis tahunan syarikat mereka,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Katanya, para pelancong itu turut menyertai akvititi sukan air, pemandangan matahari terbenam, eko pelancongan di hutan paya bakau, Gunung Kinabalu dan banyak lagi.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew ketika dihubungi berkata, Sabah kini menerima momentum baik dari usaha mempromosi negeri ini sebagai destinasi MICE.

“Dengan pulihnya pasaran pelancongan China secara berperingkat, kementerian ini menerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) akan lebih aktif memperkenalkan pembangunan sektor pelancongan di negeri ini, pada masa sama kita juga menerima sokongan yang semakin meningkat dalam sektor pelancongan perniagaan yang bertaraf tinggi.

“Kini dengan tertubuhnya Biro Konvensyen Sabah (SCB), kami menjangkakan lebih ramai kumpulan MICE dari China dan negara lain akan berkunjung ke negeri ini pada tahun ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"