Malaysia teguh dan komited tangani Islamofobia – Mohamad Hasan

Date:

Share post:

Kuala Lumpur: Ketika dunia menyambut ulang tahun ketiga, Hari Antarabangsa bagi Memerangi Islamofobia hari ini, Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Mohamad Hasan menegaskan komitmen Malaysia yang tidak berbelah bahagi untuk menangani Islamofobia dan semua tindakan keganasan dan kebencian terhadap individu berdasarkan agama atau kepercayaan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Jumaat yang menarik perhatian kepada fenomena kebencian anti-Islam, Mohamad berkata Malaysia terus menjunjung semangat Artikel 1 Deklarasi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menyatakan “Semua manusia dilahirkan bebas dan sama rata dari segi kemuliaan dan hak.”

“Malaysia kekal teguh dalam komitmennya untuk bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan dalam memerangi Islamofobia,” katanya.

Beliau berkata Malaysia terkejut apabila melegitimasi tindakan menyinggung perasaan, tidak menghormati dan provokatif, termasuk mencemarkan al-Quran berulang kali yang berterusan membangkitkan kebencian dan keganasan dalam kalangan rakyat Islam dan minoriti agama.

“Tindakan ini adalah manifestasi maut perbuatan Islamofobia, yang meningkat secara berbahaya seperti wabak sejak akhir-akhir ini.

“Jika dibiarkan, tindakan ini sudah pasti akan membawa kepada kitaran keganasan dan ekstremisme yang akan menjejaskan usaha ke arah mewujudkan dan mengekalkan keamanan serta keharmonian antarabangsa,” katanya.

Mohamad berkata Malaysia mengalu-alukan inisiatif yang digerakkan oleh PBB, Majlis Hak Asasi Manusia dan Pertubuhan Kerjasama Islam yang menyeru usaha antarabangsa diperkukuh untuk menggalakkan budaya toleransi dan keamanan berdasarkan penghormatan terhadap hak asasi manusia dan kepelbagaian agama serta kepercayaan.

“Malaysia percaya bahawa tindakan yang lebih ketara diperlukan untuk menangani punca Islamofobia,” katanya sambil menggesa komuniti antarabangsa mengenal pasti langkah konkrit untuk mengatasi keadaan dan sikap semasa yang memupuk perbuatan jahat ini,” katanya.

Mohamad berkata Malaysia juga menyokong penuh gesaan pelantikan “Duta Khas PBB bagi Memerangi Islamofobia.”

Mohamad berkata Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum dan agama, percaya nilai kesederhanaan dapat merapatkan perbezaan dan menyelesaikan pertikaian kerana ia memerlukan sikap saling menghormati dan memahami, toleransi, dialog, kompromi, keharmonian, keterangkuman dan keadilan.

“Dialog antara budaya dan antara agama memainkan peranan penting dalam memupuk keamanan, kesederhanaan dan toleransi agama,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta