Bidang penuai sawit dimasuk dalam program TVET usaha yang baik – PKPKM

Date:

Share post:

Kuala Lumpur: Cadangan untuk melatih rakyat tempatan terutama golongan muda sebagai penuai kelapa sawit dengan mengikuti Pendidikan Teknikal dan Pendidikan Vokasional (TVET) diyakini dapat membantu mengurangkan kebergantungan negara kepada tenaga kerja asing dalam bidang berkenaan.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pekebun-Pekebun Kecil Malaysia (PKPKM) Adzmi Hassan berkata, perancangan itu adalah usaha yang baik kerana ketika ini negara mengalami ‘limpahan’ pekerja asing terutama dalam bidang 3D (kotor, bahaya, sukar).

“Kalau ada usaha daripada Kerajaan untuk melatih pekerja tempatan memang baguslah (apatah lagi bidang itu akan) dimasuk dalam program TVET. Kita memang minta supaya kokurikulum seperti itu masukkan (bidang kemahiran) memotong sawit dan perniagaan sawit serta keseluruhannya.

“Sekarang ini kita memang kekurangan pekerja tempatan kerana kalau kita lihat pemotong buah semua datang dari luar negara sebab kerja bidang sawit ini tergolong dalam 3D,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Bagaimanapun katanya, tidak dinafikan bidang berkenaan tidak menjadi pilihan golongan muda kerana ia membabitkan bidang 3D namun beliau berpendapat jika hasil pendapatan yang diperoleh setimpal ia boleh menarik perhatian mereka.

“Kita boleh tambah satu lagi D iaitu duit ini kerana kalau pendapatannya bagus (dan berbaloi) tiada masalah. Dia boleh kerja, ambil upah dan menjadi usahawan (dalam peladangan kelapa sawit). Pendapatan perlu setimpal kerana pekerja lokal mempunyai lebih tanggungan (berbanding pekerja asing).

“Selain itu pendedahan kemahiran TVET (dalam bidang berkenaan) juga perlu dilakukan di peringkat awal dan promosi mengenainya juga perlu di perluaskan.

“Sentimen mengatakan kerja ladang ini adalah kerja bawahan perlu diubah dan percaya dengan ada usaha seperti ini ia akan dapat membantu,” katanya.

Semalam media melaporkan, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) merancang melatih rakyat tempatan terutama golongan muda sebagai penuai kelapa sawit.

Menterinya, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dilaporkan berkata, ia selaras dengan usaha menjadikan penuai kelapa sawit sebagai salah satu profesion unik serta amat diperlukan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta