Cuaca dijangka panas, kering sepanjang Ramadan

Date:

Share post:

KUALA NERUS – Taburan hujan yang berkurangan diramal menyebabkan keadaan cuaca menjadi lebih kering dan panas sepanjang Ramadan ekoran fenomena El Nino yang melanda negara ketika ini.

Penyelidik Meteorologi Fakulti Sains dan Sekitaran Sains, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr Chung Jing Xiang berkata, fenomena tersebut berlaku disebabkan angin timuran yang biasanya bertiup ke arah Malaysia menjadi lemah dan bertukar ke arah Lautan Pasifik.

Menurutnya, hujan sukar terbentuk apabila kelembapan di kawasan negara berkurangan dan beralih ke arah lautan Pasifik menyebabkan corak cuaca menjadi lebih kering dan panas.

“Sekiranya hujan lama tidak turun, kualiti udara boleh juga mengalami penurunan kerana hujan yang membersihkan zarah-zarah habuk yang terampai di atmosfera.

“Keadaan ini juga menyebabkan kawasan hutan dan belukar boleh menjadi kering dan berisiko untuk terjadinya kebakaran.

“Jika keadaan kering dan panas ini berterusan dan bertambah serius, bekalan air boleh terjejas,” katanya ketika dihubungi di sini, pada Jumaat.

Bagaimanapun, beliau berkata, Climate Prediction Center (CPC), National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dalam perbincangan pada awal bulan lalu memaklumkan bahawa mereka mendapati keadaan di Lautan Pasifik Timur dan Timur Tengah sudah menunjukkan tanda-tanda pengakhiran kejadian El Nino.

Katanya, terdapat kebarangkalian sekitar 79 peratus untuk keadaan itu kembali pulih kepada situasi biasa antara April hingga Jun depan.

“Saya berpandangan bahawa kita tidak perlu terlalu risau terhadap kejadian El Nino kerana sekiranya jangkaan CPC ini tepat, kesan negatif El Nino terhadap Malaysia, termasuklah Terengganu tidak akan berlarutan dalam tempoh panjang.

“Dengan persiapan yang mencukupi dan sentiasa mengikuti saranan agensi-agensi kerajaan berkaitan seperti Jabatan Meteorologi Malaysia (Met Malaysia), kita mungkin tiada masalah untuk menghadapi dugaan alam semula jadi ini,” katanya.

Meskipun begitu, beliau berkata, orang ramai dinasihatkan supaya menjaga kesihatan secara lebih optimum dan tidak sesekali melakukan tindakan yang berisiko menyebabkan pembakaran terbuka.

Sumber:https://www.sinarharian.com.my/article/653433/berita/nasional/cuaca-dijangka-panas-kering-sepanjang-ramadan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta