Sabah menghidupkan semula dua acara pelancongan ikonik Kerajaan Negeri

Date:

Share post:

Sabah akan menghidupkan semula dua acara pelancongan ikonik Kerajaan Negeri Sabah bercadang untuk menghidupkan semula dua acara pelancongan ikonik di negeri ini tahun ini, iaitu Gunung Kinabalu International Climbathon dan Sabah Fest, sebagai sebahagian daripada persiapannya untuk Tahun Melawat Malaysia 2026.

Kedua-dua acara itu dipromosikan oleh Lembaga Pelancongan Sabah dan dianjurkan oleh anak syarikat milik penuh lembaga itu, Sri Pelancongan Sabah – kedua-duanya mendapat sokongan daripada Kementerian Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar (MoTCE) Sabah.

Sabah Fest mempamerkan kepelbagaian tradisi, kesenian, kraf, masakan dan persembahan kumpulan etnik Sabah Pendakian Antarabangsa Gunung Kinabalu, acara tahunan sejak 1987, berdepan penangguhan sementara pada 2015 dan 2016 kerana kebimbangan keselamatan berikutan gempa bumi di Taman Kinabalu.

Ia disambung semula pada 2017 tetapi kekal tidak aktif pada 2018 sebelum dihentikan secara rasmi pada 2019 kerana objektifnya untuk mempamerkan Gunung Kinabalu dan Taman Kinabalu di sekitarnya telah tercapai.

Thonny Chee, Ketua Pegawai Eksekutif Sri Pelancongan Sabah, berkongsi bahawa organisasinya sedang menunggu maklum balas daripada MoTCE mengenai cadangan mereka untuk menghidupkan semula Pendakian Antarabangsa Gunung Kinabalu tahun ini pada bulan Oktober.

Chee menyatakan keghairahan tentang potensi acara itu untuk menarik peserta tempatan dan antarabangsa, menonjolkan kepentingannya dalam mempromosikan pelancongan pengembaraan dan mempamerkan keindahan semula jadi Gunung Kinabalu dan sekitarnya.

Bagi Sabah Fest, sambutan kepelbagaian budaya selama sebulan, merangkumi lebih daripada 30 kaum etnik, telah lama menjadi acara pelancongan yang dihargai sejak penubuhannya pada tahun 1988. Ia mempamerkan kepelbagaian tradisi, seni, kraf, masakan dan persembahan etnik Sabah kumpulan.

Bagaimanapun, gangguan malang pada tahun 2020 akibat pandemik Covid-19 menghentikan momentumnya. Chee melihat kebangkitan Sabah Fest bukan sahaja sebagai cara untuk menghidupkan semula kebanggaan tempatan tetapi juga sebagai langkah strategik untuk menarik pelancong masuk dari rantau ini.

Beliau berkongsi: “Dengan mempamerkan permaidani yang kaya dengan warisan budaya Sabah melalui persembahan tradisional, seni, kraf dan hidangan kulinari, Sabah Fest memberikan peluang unik kepada sektor pelancongan untuk memanfaatkan minat yang semakin meningkat dalam pengalaman pelancongan budaya.”

Beliau menambah bahawa Sri Pelancongan Sabah akan menghantar cadangan tidak lama lagi kepada MoTCE yang menggariskan rancangan untuk menghidupkan semula Sabah Fest dan memastikan ia melengkapkan Pesta Menuai pada bulan Mei, seperti yang telah dilakukan secara tradisi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta