Kestabilan jadi tarikan pelabur melabur ke Malaysia – PM

Date:

Share post:

Kestabilan jadi tarikan pelabur melabur ke Malaysia – PM6 Mac 2024 Kedudukan kerajaan yang berada dalam keadaan kukuh sejak setahun lalu telah menjadi faktor utama menarik minat pelabur untuk datang ke Malaysia, kata Perdana Menteri.

Melalui ucaptama pada Mesyuarat Meja Bulat bersama Pemimpin Industri di Melbourne pada Selasa, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, komitmen terhadap pembaharuan institusi membolehkan kerajaan yang kini dipimpinnya berada dalam kedudukan stabil dengan majoriti lebih dua pertiga berjaya dibentuk.

“Sejak beberapa bulan lalu, kami telah memperkenalkan pelbagai dasar baharu yang jelas, selain agenda ekonomi dalam pelan perindustrian dan peralihan tenaga.

“Saya merasakan disebabkan itulah kami berjaya memperoleh pelaburan domestik dan asing tertinggi pernah direkodkan, yang mengesahkan tahap keyakinan dan kepimpinan baharu,” katanya dipetik.

Mesyuarat itu bersempena lawatan rasmi sulung Anwar ke negara itu atas jemputan rakan sejawatannya, Anthony Albanese.

Ia disertai oleh 18 syarikat iaitu tujuh syarikat pembuatan, tiga syarikat perkhidmatan, tujuh pengimport dan satu persatuan.

Berucap selanjutnya, Anwar berkata Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) diberikan mandat untuk memastikan Malaysia kekal berdaya saing.

“Sudah pasti kami bernasib baik, (berada) dalam rantau ekonomi paling pantas berkembang di dunia (ASEAN) di mana kami akan menjadi pengerusi tahun depan.

“Namun, terdapat dimensi baharu..antaranya (Kerangka Kerjasama) ASEAN-Majlis Kerjasama Teluk (GCC) di mana mesyuarat awal diadakan tahun lalu bersama UAE (Emiriah Arab Bersatu), Arab Saudi, Qatar dan lain-lain telah memutuskan untuk bersama lagi tahun depan.

“Justeru, saya merasakan kami sedang bergerak ke hadapan dan mendapatkan rakan baharu..kami mengalu-alukan komitmen anda hari ini dan juga pada masa hadapan untuk meningkatkan pelaburan ke Malaysia,” tambah Anwar.

Pada 2023, perdagangan dua hala Malaysia dan Australia mencecah AS$18.57 bilion (RM84.64 bilion).Setakat Disember tahun lalu, pelaburan diluluskan Australia di Malaysia membabitkan 582 projek, dengan pelaburan direalisasikan membabitkan 366 projek.

Sumber: Suara Keadilan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"