Kerajaan perlu umum alternatif lain secepatnya jika masih tak dibenarkan pengeluaran KWSP

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Kerajaan digesa supaya percepat umumkan bantuan alternatif kepada rakyat jika tetap dengan pendirian tidak membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Presiden Pertubuhan Rangkaian Kerjasama Ekonomi, Pembangunan Sosial dan Hak Asasi Manusia Antarabangsa (INECO), Mohd Ridzuan Abdullah berkata, usaha itu bertujuan bagi membantu rakyat yang dibebani hutang tertunggak akibat kehilangan pendapatan sejak pandemik COVID-19.

“Perlu diingat mereka yang memerlukan bantuan wang tunai ada dua kumpulan iaitu mereka yang hilang pendapatan tetapi tidak mempunyai hutang dan mereka yang hilang pendapatan tetapi ada hutang yang bayaran bulanannya sudah tertunggak berbulan-bulan.

“Biasanya, bantuan yang diberikan dalam bentuk pemberian wang tunai secara one-off boleh memanfaatkan mereka yang sekadar hilang pendapatan tetapi golongan yang dibebani bayaran hutang tertunggak memerlukan jumlah wang tunai yang agak banyak,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Ujar Mohd Ridzuan, kerajaan melalui KWSP boleh menetapkan prosedur tertentu seperti baki minimum, menghadkan pengeluaran dan pencarum perlu mengemukakan alasan pengambilan bantuan berkenaan.

Menurutnya, ada di antara mereka yang setiap masa diganggu panggilan ejen pengutip hutang walaupun sudah menjelaskan bahawa mereka tiada pendapatan untuk menjelaskan bayaran berkenaan.

“Ada di antara mereka ini, jumlah hutang mereka tidak besar tetapi di dalam akaun KWSP ada ratusan ribu yang jika pengeluaran dibenarkan untuk jumlah tertentu mereka boleh melangsaikan terus hutang berkenaan.

“Kerajaan perlu cepat rangka bentuk bantuan untuk mereka supaya mereka bebas dari beban berkenaan dan keadaan emosi serta mental mereka stabil,” ujarnya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta