Isu LCS antara tumpuan sidang Parlimen hari ini

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Isu projek Kapal Tempur Pesisir (LCS) dan dasar bagi menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) dijangka menjadi tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat dalam laman rasmi Parlimen, soalan berhubung langkah-langkah yang diambil kerajaan dalam mengatasi isu projek LCS yang meruncing dan menjejaskan perancangan Transformasi 15-to-5 tentera laut, diajukan Nordin Ahmad Ismail (PN-Lumut) kepada menteri pertahanan pada sesi soal jawab.

Transformasi 15-to-5 tentera laut itu merujuk kepada rancangan TLDM menyusun 15 buah kelas kapal yang sedia ada kepada lima.

Turut tersenarai, soalan Jimmy Puah Wee Tse (PH-Tebrau) kepada menteri perdagangan antarabangsa dan industri mengenai dasar kementerian bagi menggalakkan penggunaan EV serta penambahan stesen pengecasan untuk EV di seluruh negara.

Shahidan Kassim (PN-Arau) pula meminta menteri komunikasi dan digital menyatakan sejauh mana Akta Hasutan 1948, Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 bertindak sebagai pengawal kepada kebebasan media yang tiada had sempadan penyebaran terutama menerusi media elektronik.

Selain itu, beliau turut bertanyakan sama ada kerajaan berhasrat mengkaji semula akta berkaitan kebebasan media bagi menangani masalah pemberita tidak beretika seperti meletakkan tajuk artikel yang bercanggah dengan kandungannya.

Soalan mengenai pendigitalan perkhidmatan kerajaan pula akan diajukan Amirudin Shari (PH-Gombak) yang meminta penjelasan perdana menteri berhubung perancangan dan garis masa kerajaan bagi inisiatif itu dilaksanakan sepenuhnya serta langkah kerajaan menjamin maklumat pengguna dalam aspek keselamatan siber.

Selesai sesi soal jawab, ahli Dewan Rakyat akan mengambil bahagian menyambung semula sesi perbahasan usul menjunjung kasih titah diraja.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini berlangsung 29 hari bermula dari 13 Feb hingga 30 Mac.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"