PMX banteras kes ‘jerung’ adalah tindakan efisien

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membanteras kes besar berbanding kes ‘ikan bilis’, dianggap tindakan yang efisien bagi menangani ketirisan, penyelewengan dan salah guna kuasa yang dilakukan oleh individu berkepentingan.

Presiden Persatuan Pemeriksaan Penipuan Bertauliah Malaysia, Datuk Seri Akhbar Satar berkata, usaha itu secara tak langsung memberi peringatan kepada semua pihak agar tidak menyalahgunakan kuasa untuk merompak harta negara.

“Bagus, bagi konsentrasi (fokus) kepada kes-kes besar seperti Indonesia. Tetapi (kerajaan khususnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) takkan lupa kes kecil, cuma keutamaan itu kena lebih kepada kes besar kerana menyebabkan (pembaziran) kewangan banyak.

“Dari segi kewangan ini bermakna (boleh) menjejaskan (ekonomi) semua negara, jadi mungkin kes-kes kecil ini boleh cari kaedah lain. Jadi, ia satu tindakan yang baik.

“Justeru, saya menyokong sebab ia boleh memberi peluang kepada SPRM untuk lebih fokus terhadap kes-kes besar,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Akhbar, sekiranya kes ‘jerung’, lebih-lebih lagi melibatkan orang ‘besar’ dan ‘berkuasa’ bukan sahaja wang dapat diselamatkan bahkan nama baik negara.

“Dengan itu, negara akan memperoleh pendapatan yang lebih, apabila ketirisan dalam penyelewengan wang sedikit sebanyak dapat diatasi.

“Malah reputasi dan tadbir urus akan menjadi lebih baik,” ujar beliau.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"