Dr Muhammad Mohan cadangkan tiga tindakan yang perlu dibuat untuk pulihkan persepsi rasuah negara

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Index Persepsi Rasuah (CPI) negara masih belum berada di tahap membanggakan.

Malaysia cuma naik satu anak tangga di kedudukan ke-61 daripada 180 negara yang dinilai, tapi skornya turun 1 mata kepada 47 mata tahun lepas.

Menurut Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Dr Muhammad Mohan, ada tiga perkara yang boleh diambil tindakan segera sebagai langkah pertama untuk menambah baik kedudukan itu:

  1. Isu pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi.

Kata Dr. Muhammad, apa pun alasan diberi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pelantikan anaknya itu jelas memberi persepsi berlaku nepotisme di negara ini dan ianya satu isu yang serius.

“Sebagai individu, Nurul Izzah rekodnya selama dari 2008 hingga 2022 amat baik, beliau seorang yang tegas, berintegriti dan buat kerja, jadi sumbangannya amat penting untuk membantu kerajaan.

“Mungkin Anwar boleh menggunakan khidmat Nurul Izzah tetapi di kementerian lain di bawah pimpinan orang lain sebagai ahli kumpulan pakar yang boleh menyumbang idea.”

  1. Perjelaskan kemelut di sebalik isu pembelian kapal LCS.

Tegas Dr Muhammad, walaupun kerajaan membuat keputusan untuk ‘move on’, namun kapal-kapal tersebut yang sepatutnya sampai ke tangan kita pada 2019 selepas RM6 bilion dibayar tetapi hingga hari ini tiada satu pun yang dapat perlu diperjelaskan apa yang berlaku di sebaliknya.

“Jika kata dua tak diberikan, perkara sama akan berulang dan berlaku di agensi dan kementerian yang lain apabila perkara yang sebenar ditutup walaupun katanya kapal akan sampai tahun depan.”

  1. Tambah baik Akta Perlindungan Pemberi Maklumat.

“Ini adalah ‘low-hanging fruit’,” kata Dr Muhammad dalam program Agenda AWANI pada Selasa.

Jelasnya, banyak bengkel dan perubahan pada klausa-klausa di dalam akta itu sudah dibuat, jadi kerajaan perlu laksanakannya dengan segera sebelum banyak lagi Rang Undang-Undang (RUU) lain untuk mereformasikan institusi seperti Akta Pendanaan Politik diusahakan kerana ia mengambil masa yang lama melalui proses yang pelbagai.

Namun apa yang penting, tegas Dr Muhammad, mereka yang terlibat dalam rasuah dan salah guna kuasa, walaupun berprofil tinggi, mereka perlu didakwa dan sebarang kes tidak boleh ditutup – jika kerajaan ini benar-benar ingin membuat pembaharuan.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta