Bendung rasuah dari pucuk pimpinan atasan, agar jadi teladan kepada rakyat

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Amalan rasuah perlu dibendung bermula dari pucuk pimpinan atasan supaya menjadi teladan atau ikutan kepada setiap lapisan masyarakat tidak mengira kaum atau agama.

Yang Dipertua Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) Kangar, Rahime Che Yen berkata, saranan itu antara tindakan penting yang wajar dilakukan bagi memastikan usaha memerangi rasuah dapat berjalan seiring dengan perkembangan melahirkan negara maju.

“Individu berada di atas sememangnya perlu menunjukkan contoh yang baik agar individu yang berada di bawahnya dapat mempraktikkan norma dan perkara positif dalam menuju ke arah negara yang lebih maju.

Gambar dari google

“Sejak bertukar kerajaan, saya melihat Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu komited dalam membersihkan kegiatan rasuah. Oleh itu, sebagai rakyat, kita perlulah memberi sokongan yang sepenuhnya,” katanya, Isnin.

Menurut Rahime, rakyat perlu bersatu padu memupuk kesedaran berhubung bahaya rasuah dalam kalangan masyarakat bagi memastikan negara kekal bersih daripada gejala tersebut.

“Sekiranya semua masyarakat memahami mengenai bahaya rasuah, saya yakin Malaysia boleh mencapai negara yang bebas dan bersih dari gejala sedemikian.

“Secara tidak langsung, ia akan mewujudkan satu imej yang baik terutamanya kepada negara luar yang kini sedang melihat perkembangan kita seiring dengan pertukaran pucuk kepimpinan yang baharu ini,” ulasnya.

Beliau berkata, media menjadi satu medium yang memainkan peranan besar dalam usaha membanteras rasuah.

“Maklumat dalam bentuk rencana, artikel di media cetak, televisyen dan sebagainya dapat membantu dari segi pendidikan, amaran dan pembongkaran kes rasuah.

“Media menjadi perantara bagi pihak berkuasa dan masyarakat untuk menyampaikan maklumat yang sahih dan berguna terutamanya berkaitan isu rasuah,” tegas beliau.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta