”PH, BN perlu bersifat terbuka untuk PRN’ – Pengerusi PH Kedah, Mahfuz Omar

Date:

Share post:

ALOR SETAR – Parti komponen Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) diingatkan tidak bersikap seperti ‘abang besar’ dalam proses pengagihan kerusi bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Pengerusi PH Kedah yang juga Naib Presiden AMANAH, Datuk Mahfuz Omar, berkata parti perlu bersifat terbuka kerana masing-masing perlu mengecilkan jumlah kerusi sama ada daripada PH mahupun BN.

“Kita terpaksa kecilkan kerusi masing-masing, BN dan PH tidak boleh bertanding sebagai ‘abang besar’ untuk kuasai sepenuhnya PRN nanti, perlu ada pengagihan mengikut bahagian.

“Masing-masing harus berjiwa besar dan merendahkan ego. Kita perlu memberi dan menerima, kami dalam PH sudah lalui proses itu sebelum ini dan Alhamdulillah… itu yang kita akan laksanakan,” katanya ketika ditemui di Pejabat PH Kedah, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Mahfuz berkata PH negeri telah memulakan perbincangan tidak rasmi dengan Pengerusi BN Kedah, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan beberapa pemimpin BN di Kedah mengenai peruntukan kerusi bagi menghadapi PRN.

Katanya, perbincangan itu dilakukan selepas mendapat persetujuan daripada kepemimpinan PH pusat.

“Saya yakin PH dan BN akan dapat mencapai kata sepakat mengenai pembahagian kerusi berdasarkan semangat Kerajaan Perpaduan di peringkat persekutuan, ” katanya.

Sementara itu, Mahfuz berkata Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor tersilap langkah apabila tidak membubar Dewan Undangan Negeri (DUN) serentak dengan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Katanya, ‘kesilapan’ itu juga dijangka memberi peluang kepada parti kerajaan merampas semula negeri ini dalam PRN nanti.

“Dia (Sanusi) yakin dengan PRU baru-baru ini sebab itu dia pun tepuk dahi bahawa dia silap tak bubar (DUN) sekali dengan PRU. Bagi saya ombak tak selalu datang… tsunami tak selalu berlaku… banjir, kepala air pun tak berlaku hari-hari. Itulah juga PRU dan PRN sudah tentu ada perubahannya.

“Saya percaya bahawa dengan apa yang ditunjukkan oleh Kerajaan Perpaduan, Kerajaan Madani ini dengan perubahan yang dilakukan, saya percaya bahawa rakyat sudah mula berfikir mereka termakan dengan tohmahan dahulu,” katanya.

Sebelum ini media melaporkan Perikatan Nasional (PN) yakin mampu menang 33 daripada 36 kerusi DUN Kedah pada PRN yang dijangka diadakan selewat-lewatnya Julai depan.

Pengerusi PN Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, dilaporkan berkata tindakan PH dan BN bergabung juga dilihat tidak menjejaskan peluang PN menang pada PRN Kedah.

Katanya, beliau yakin PN mampu memenangi majoriti kerusi DUN Kedah berdasarkan pencapaian gabungan itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta