Badan Pemikir menyarankan Rafizi menggariskan rancangan untuk ekonomi

Date:

Share post:

PETALING JAYA: Sebuah badan pemikir menggesa Menteri Hal Ehwal Ekonomi Rafizi Ramli menggariskan rancangannya untuk menyelesaikan cabaran yang dihadapi ekonomi.

Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pendidikan Pasaran, Carmelo Ferlito, berkata beliau bersetuju dengan Rafizi bahawa ekonomi menghadapi cabaran besar, tetapi beliau menyatakan pendekatan kerajaan untuk menyelesaikan cabaran ini masih “tidak jelas”.

“Rafizi berkata beliau tidak mahu menjadi ahli politik tetapi mahu laksanakan tanggungjawab itu,” kata Ferlito kepada FMT. “Kami sedang menunggu untuk melihat cadangannya.”

Semalam, Rafizi berkata kementeriannya berdepan “trilema” cabaran iaitu mengukuhkan keupayaan fiskal negara, meningkatkan hasil negara, dan menyusun semula ekonomi.

“Perkataan “trilema” adalah tidak tepat,” kata Ferlito. “Dia mungkin bermaksud tiga cabaran. Trilema merujuk kepada memilih antara tiga penyelesaian.”

Beliau berkata, adalah penting bagi Rafizi untuk menggariskan prinsip panduan bagi penyelesaian kepada cabaran.

“Penyelesaian itu mestilah hasil yang baik daripada analisis pertukaran yang baik dan bukan hanya hasil penambahbaikan,” katanya.

“Mesti ada campur tangan kerajaan pada tahap lebih rendah.”

Beliau menggesa kerajaan untuk mewujudkan rangka kerja institusi bagi menggalakkan keusahawanan dan menarik pelaburan asing dan langsung “daripada berbelanja lebih atau menggunakan lebih kawalan langsung ke atas ekonomi”.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"