GRS bersedia membuktikan keabsahan sekiranya perlu

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sedia untuk membuktikan keabsahan sokongan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kepada pihak berwajib jika diperlukan.

Setiausaha Agung GRS, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, terdapat dakwaan oleh pihak tertentu kononnya memperoleh sokongan lebih daripada separuh ADUN Sabah yang membolehkan kumpulan itu menubuhkan kerajaan negeri yang baharu.

“Sebagai makluman, Datuk Seri Hajiji Noor, Ketua Menteri Sabah telah menerima perakuan dan sokongan daripada majoriti besar ADUN Sabah untuk terus memimpin kerajaan negeri yang ada sekarang. Mereka termasuk kesemua tujuh ADUN Pakatan Harapan (PH) Sabah.

“Kami bersedia membuktikan keabsahan sokongan tersebut kepada pihak yang berwajib apabila dan sekiranya perlu,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Sehubungan itu, beliau menegaskan bahawa suasana politik di Sabah ketika ini kekal stabil.

“Kedudukan politik di Sabah kekal stabil dan selamat untuk urusan perniagaan dan pelaburan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta