ADUN PH Sabah mahu kestabilan politik, tidak sokong usaha tubuh Kerajaan pintu belakang

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Harapan (PH) Sabah berpendirian mahu memastikan kestabilan politik Sabah dan tidak mahu menyokong kerajaan yang dibentuk melalui pintu belakang.Adun-Adun PH Sabah itu ialah Datuk Christina Liew (Api-Api), Datuk Fung Ming Poon (Tanjung Papat), Datuk Ewon Benedick (Kadamaian), Phoong Jin Zhe (Luyang), Jannie Lasimbang (Kapayan), Tan Lee Fatt (Likas) dan Peto Galim (Inanam).

“Kami memerhati dengan serius perkembangan politik di Sabah dan telah mengadakan perbincangan sesama ADUN PH Sabah seramai tujuh orang mengenai situasi semasa ini.

“Kami ingin memaklumkan tidak memberikan akuan bersumpah menyokong mana-mana pihak selepas tahun 2020.“

Jika ada pihak yang mendakwa mendapat akuan bersumpah daripada kami, maka ianya tidak benar melainkan kenyataan terakhir kami selepas sidang Dewan Undangan Negeri Sabah pada November 2022 yang lepas.

“Kami juga menyatakan pendirian dan keputusan secara en-bloc untuk memastikan kestabilan politik Sabah dibina agar tadbir urus pembangunan dan perkhidmatan kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan lancar,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Adun-Adun PH Sabah itu juga berpendirian tidak mahu menyokong Kerajaan yang dibentuk melalui pintu belakang.

“Sebarang usaha untuk menubuhkan kerajaan baharu seharusnya berdasarkan agenda yang konstruktif dan polisi yang baik demi kepentingan rakyat Sabah.“

“Jika tidak, rakyat akan marah kerana ahli politik dilihat tamak kuasa dan rampas kuasa semata-mata,” kata kenyataan itu.

Berikut adalah kenyataan Rasmi tersebut;

Kenyataan Media Bersama ADUN-ADUN PH Sabah 5 Januari 2023 (Khamis)

1. Kami memerhati dengan serius perkembangan politik di Sabah dan telah mengadakan perbincangan sesama ADUN PH Sabah seramai tujuh orang mengenai situasi semasa ini.

2. Kami ingin memaklumkan tidak memberikan akuan bersumpah menyokong mana-mana pihak selepas tahun 2020. Jika ada pihak yang mendakwa mendapat akuan bersumpah daripada kami, maka ianya tidak benar melainkan kenyataan terakhir kami selepas sidang Dewan Undangan Negeri Sabah pada November 2022 yang lepas.

3. Kami juga menyatakan pendirian dan keputusan secara en-bloc untuk memastikan kestabilan politik Sabah dibina agar tadbir urus pembangunan dan perkhidmatan kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan lancar.

4. Kami berpendirian tidak mahu menyokong Kerajaan yang dibentuk melalui pintu belakang.

5. Sebarang usaha untuk menubuhkan kerajaan baharu seharusnya berdasarkan agenda yang konstruktif dan polisi yang baik demi kepentingan rakyat Sabah. Jika tidak, rakyat akan marah kerana ahli politik dilihat tamak kuasa dan rampas kuasa semata-mata.

YB Datuk Christina LiewADUN Api-Api

YB Datuk Fung Ming PoonADUN Tanjung Papat

YB Datuk Ewon BenedickADUN Kadamaian

YB Phoong Jin ZheADUN Luyang

YB Jannie LasimbangADUN Kapayan

YB Tan Lee FattADUN Likas

YB Peto GalimADUN Inanam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta