AMANAH Sabah sambut baik pelantikan pimpinan parti dalam Kabinet Kerajaan Perpaduan

Date:

Share post:

KOTA KINABALU (4 Dis ): Pelantikan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Mohamad Sabu sebagai Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan dalam Kabinet Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi satu peluang baik kepada negeri ini.

Pengerusi AMANAH Sabah Lahirul Latigu berkata, pihaknya menyambut baik pelantikan itu yang dilihat mampu membantu membangunkan sektor pertanian berskala kecil mahupun besar di Sabah.

“Kita juga menyambut baik pelantikan Timbalan Presiden AMANAH Datuk Seri Salahuddin Ayub sebagai Menteri Perdagangan Dalam negeri dan Kos Sara Hidup.

“Kita melihat pelantikan kedua-dua pimpinan AMANAH ini amat bermakna untuk Sabah kerana ia amat berkait rapat dengan sektor pertanian di negeri ini dilihat masih perlu dibantu untuk membangun.

“Selain itu, kita juga mahu melihat kos-kos sara hidup rakyat di negara kita dapat diringankan seterusnya memastikan kawalan bekalan makanan stabil,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Lahirul yang sebelum ini bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) atas tiket Harapan di Parlimen Sipitang menganggap pelantikan itu sebagai satu pengharhaan kepada pari dan seluruh ahli AMANAH di seluruh negara.

Katanya, rakyat juga perlu memberi peluang kepada pemimpin-pemimpin yang dipilih bagi melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diberikan.

Sementara itu, Ketua Bahagian AMANAH Sipitang, Hasim Deris turut melahirkan rasa syukur dan yakin bahawa kedua-dua pelantikan pemimpin utama AMANAH ke dalam Kabinet adalah sesuatu yang tepat.

Beliau turut yakin AMANAH Sabah akan terus membawa isu-isu penting di Sipitang yang berkaitan dengan pertanian dan juga keperluan sara hidup.

Perkara sama turut disuarakan wakil AMANAH Penampang, Azami Bongsu yang melihat kawasan berkenaan masih perlu dibangunkan dari segi pertaniannya.

“Penampang mampu menjadi salah satu pengeluar produk pertanian unuk bekalan di negeri ini dan juga luar negeri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"