The Art of War – Sun Tzu

Date:

Share post:

The Art of War  adalah buku ketenteraan China yang dianggap sebagai risalah taktik dan strategi ketenteraan terbaik. Ia dikatakan telah memberi pengaruh terhadap taktik ketenteraan malah strategi perniagaan dan undang-undang di Timur dan Barat.


Merancang, mengira dan membandingkan pasukan membawa kemenangan

Segala usaha mesti dilakukan untuk memahami seni perang, dan, sekiranya berlaku perang, pengetahuan itu mesti digunakan untuk membuat perancangan.

Jeneral yang membuat segala perancangan teliti sebelum pertempuran akan mengalahkan jeneral yang tidak melakukan apa-apa. Oleh itu, anda mesti selalu merancang dan bermesyuwarah sebelum bertempur. Bandingkan pasukan lawan dengan tujuh pertimbangan ini dan anda akan dapat meramalkan kemenangan atau kekalahan:

 1. Di antara dua penguasa negara, mana yang memberikan perintah dan mendapat ketaatan sepenuhnya daripada rakyatnya sehingga mereka sanggup berkorban untuknya?
 2. Manakah antara dua jeneral yang lebih mempunyai kemampuan dan kemahiran?
 3. Bahagian mana yang mempunyai kelebihan langit dan bumi iaitu keadaan seperti cuaca, jarak yang harus dilalui dan sifat muka bumi?
 4. Bahagian tentera manakah yang lebih berdisplin?
 5. Bahagian tentera mana yang lebih kuat?
 6. Bahagian tentera mana yang mempunyai pegawai dan askar yang terlatih?
 7. Pihak mana yang lebih konsisten dalam memberikan ganjaran dan hukuman untuk menegakkan disiplin?

Bandingkan dengan teliti tentera musuh anda dengan tentera sendiri sehingga tahu di mana kekuatan dan kelemahannya. Kemudian rancang mengikut keadaan. Kenali musuh dan diri anda, anda akan sentiasa menang.


Lindungi diri daripada kekalahan, tunggu peluang untuk kemenangan.

Ahli strategi yang berjaya hanya berperang jika mereka tahu mereka akan menang, sedangkan ahli strategi yang gagal, masuk pertempuran baru mula memikirkan bagaimana boleh menang.

Seorang jeneral yang mahir menghindarkan pertempuran yang mungkin boleh menyebabkan ia dikalahkan. Jeneral yang cemerlang tidak dapat mengatakan dengan tepat bila kemenangan akan tiba, kerana dia perlu menunggu musuh melakukan kesilapan dan memberi dia peluang untuk menang.

Seorang jeneral yang berjaya mengetahui bahawa untuk memperoleh kemenangan, ada lima peraturan penting:

 1. Anda mesti tahu bila hendak bertarung dan bila tidak boleh bertarung.
 2. Anda mesti tahu bagaimana menangani kekuatan yang terendah dan tertinggi daripada diri atau pasukan.
 3. Tentera anda mesti mempunyai semangat juang dan disiplin yang tinggi dan seragam di seluruh barisannya.
 4. Anda mesti berjuang dalam keadaan bersedia dan pastikan musuh berada dalam tidak bersedia.
 5. Anda mesti mempunyai kemampuan ketenteraan dan kebebasan untuk mengawal pasukan anda tanpa campur tangan dari kerajaan.

Berhati-hati dalam setiap tindakan dan serang hanya apabila mempunyai kelebihan. Elakkan musuh di mana ia kuat dan serang dia di tempat yang dia lemah.

Elakkan tentera musuh ketika semangat juang mereka tinggi, tiang dan sepanduknya berada dalam keadaan sempurna atau ketika mereka mempunyai kedudukan yang lebih menguntungkan seperti tempat yang lebih tinggi.

Jangan sekali-kali memasuki pertempuran hanya kerana marah; mesti ada sesuatu yang mesti dimenangi. Kemarahan akhirnya akan pudar, tetapi kerajaan yang dimusnahkan sukar untuk dibangunkan kembali.

Elakkan perangkap musuh anda yang cuba menarik anda. Jangan memimpin tentera anda ke tempat-tempat di mana bekalan tidak dapat sampai atau di mana anda tidak mengetahui kawasan atau sekutu anda dengan baik.


Peperangan hanya akan berjaya jika pemerintah dan jeneral tidak saling menyebabkan kekalahan mereka sendiri.

Dalam perang, tentera diperintah oleh seorang jeneral, tetapi seorang jenderal diperintahkan oleh seorang yang penguasa atau ketua kerajaan. Oleh itu, dengan perintahnya, seorang penguasa dapat menghalang tenteranya. Cara paling dahsyat yang dapat dilakukannya adalah dengan memerintahkan mereka untuk maju ke hadapan atau berundur apabila tindakan tersebut tidak sepatutnya dilakukan.

Dengan berusaha memerintah tentera dengan cara lembut seperti yang dilakukannya di dalam negeri atau dengan menempatkan pegawai yang tidak berperanan secara efektif boleh mengugat keyakinan tentera yang menyebabkan kekalahan.

Walau bagaimanapun, seorang jeneral juga boleh melakukan kesilapan berbahaya. Dia boleh menceroboh atau memimpin tenteranya ke kawasan yang diselubungi kehancuran, atau dia boleh menjadi pengecut dan ditawan. Dia boleh menjadi sangat berbangga sehingga termakan provokasi oleh penghinaan dan fitnah dari musuh; atau dia terlalu mementingkan keselesaan anak buahnya dan membiarkan pertimbangan seperti itu menghalang taktik ketenteraan.

Jeneral juga bertanggungjawab sekiranya ada enam bencana yang menimpa tentera:

 1. Sekiranya dia membawa tenteranya berhadapan dengan kekuatan sepuluh kali lebih besar angkatan musuh, menyebabkan askarnya mungkin melarikan diri.
 2. Sekiranya askarnya terlalu kuat dalam hubungannya dengan pegawai, akan menyebabkan hilang subordinasi.
 3. Sekiranya tentera terlalu lemah, menyebabkan mereka ditekan oleh pegawai.
 4. Sekiranya pegawai tinggi marah dan tidak berdisiplin, menyebabkan mereka menyerang atas kehendak sendiri dan menyebabkan kehancuran tentera.
 5. Sekiranya jeneral lemah dan tidak tegas, mengakibatkan tentera lemah, tidak teratur.
 6. Sekiranya jeneral tidak dapat menjangka kekuatan musuh dan menghantar tentera yang ala kadar, akan menyebabkan kekalahan yang luar biasa.

Peperangan hanya akan berjaya jika pemerintah dan jeneral tidak menyebabkan kekalahan mereka sendiri.


Jimatkan sumber anda melalui muslihat, dapatkan bekalan makanan mencukupi dan lakukan pengintipan

Menjaga tentera adalah mahal: sejumlah 100,000 tentera lelaki boleh menelan belanja 1,000 ons perak sehari untuk keperluan seperti makanan, kereta kuda, tombak, anak panah, baju besi dan lembu.

Perang yang berlanjutan akan menghabiskan sumber negara mana pun, menjadikannya lemah dan terdedah kepada ancaman. Oleh itu, sasarkan untuk mencapai kemenangan yang cepat dan jelas, bukan kempen yang berpanjangan.

Elakkan mengepung kota-kota bertembok, kerana ia biasanya memerlukan banyak persiapan. Jenderal yang kurang sabar akan membazirkan anak buahnya dalam serangan sia-sia.

Cara terbaik untuk mengurangkan kos peperangan adalah dengan menawan negara, bandar atau tentera musuh secara keseluruhan tanpa kerosakan daripada memusnahkannya melalui pertempuran yang mahal. Untuk mencapai cara ini, anda memerlukan kekuatan yang jauh lebih besar daripada musuh anda.

Seorang jenderal yang mahir akan menumpaskan musuh tanpa pertempuran, yang merupakan kemenangan terulung. Ini dikenali sebagai serangan muslihat . Pejuang hebat bukan sahaja menang tetapi menang dengan mudah.

Cara lain untuk menjimatkan sumber negara adalah dengan mengambilnya daripada musuh dengan mencari makan tempatan dan menambah kekuatan sendiri daripada senjata, perisai dan tentera musuh. Ini menjimatkan kos membekalkan tentera anda dari negara asal dan meringankan beban para petani untuk mengekalkan tentera anda.

Oleh kerana pertempuran tunggal boleh menamatkan perang, anda perlu melibatkan kerja-kerja perisik iaitu mereka memberikan maklumat yang menentukan mengenai watak musuh serta menyebarkan rahsia palsu kepadanya.

Jaga hubungan intim dengan perisik anda dan beri penghargaan dengan baik. Kosnya sangat kecil berbanding perang yang berpanjangan yang dapat mereka boleh bantu elakkan.

Sekiranya anda membina muslihat mengenai rahsia yang disebarkan oleh perisik anda, bunuh dia dan serta mana-mana orang lain yang telah diberitahunya rahsia itu, supaya muslihat anda tidak akan kelihatan lemah.

Jimat sumber anda melalui strategi, mencari makan dan pengintipan.

Tipu musuh anda dan paksakan kehendak anda kepadanya.

Seni perang adalah berdasarkan penipuan. Anda mesti menutup kekuatan dengan kelemahan, keberanian dengan ketakutan dan ketertiban dengan kekacauan. Kelirukan musuh anda dan biarkan dia menjadi lalai.

Minta pasukan anda berpura-pura tidak lemah sedangkan realitinya mereka sangat berdisiplin. Apabila anda menghampiri musuh, buatlah seolah-olah anda berada jauh. Apabila anda berupaya menyerang, buat seolah-olah anda tidak mampu.

Main dengan musuh anda seperti kucing bermain dengan tikus. Sekiranya dia marah, tambahkan kemarahannya. Sekiranya dia tenang, ganggu dia; jika bekalannya mencukupi, laparlahnya; jika berkhemah secara senyap, paksakannya bergerak. Sekiranya anda ingin musuh mara kehadapan, umpan mereka; dan jika anda ingin mereka berundur, timpakan kerosakan kepadanya.

Seorang pejuang yang bijak, mengambil inisiatif dan memaksakan kehendaknya kepada musuh.

Serang musuh dengan titik pertahanan yang lemah yang akan menyebabkan ia terburu-buru untuk mempertahankannya. Paksa dia untuk mendedahkan dirinya sehingga anda dapat mencari kelemahannya.

Pastikan musuh anda meneka dari mana anda akan menyerang, paksanya untuk berpecah dan pecahkan kekuatannya: kelemahan pada jumlah bukan hanya datang dari jumlah mutlak tetapi juga harus bersiapsiaga untuk menyerang dari pelbagai front.


Perhatikan kawasan dan musuh anda, kemudian sesuaikan diri dengan sewajarnya

Jeneral yang baik tahu bahawa selalu ada posisi yang tidak dapat dipegang, jalan yang tidak boleh diikuti dan perintah dari pihak berkuasa yang mesti dipatuhi.

Sama seperti air yang mengalir sesuai dengan tanah yang mengalir, anda juga harus menyesuaikan diri dengan situasi, medan dan kemampuan musuh.

Perhatikan seluruh kawasan untuk memanfaatkan kelebihan semula jadi dan mengelakkan keburukannya. Untuk melawan, jangan mendaki ketinggian, naik ke hulu atau menjauh dari air dan tempat perlindungan.

Elakkan tempat di mana terdapat tebing curam, tempat terkurung di mana kekuatan kecil dapat memusnahkan seluruh pasukan. Lihat burung atau binatang; ia menunjukkan bahawa anda menghampiri penyergapan.

Perhatikan musuh juga. Ketika askarnya bersandar pada tombak mereka ketika berdiri, mereka pingsan kerana kelaparan. Ketika para prajurit yang dihantarnya untuk mengumpulkan air mulai dengan meminumnya sendiri, mereka menderita kehausan.

Dan ketika mereka mulai memakan lembu mereka sendiri, lalai menggantungkan periuk memasak mereka di atas api unggun api, dan bertindak seolah-olah mereka tidak akan kembali ke khemah mereka, tahu bahawa mereka sanggup bertempur hingga mati.

Sesuaikan taktik anda sesuai keperluan dengan keadaan ini dan manfaatkan peluang seperti yang muncul.

Perhatikan kawasan dan musuh anda, kemudian sesuaikan dengan sewajarnya.

Untuk berjaya melancarkan perang, uruskan pasukan anda dengan tegas, jaga mereka yang berada dalam keadaan tidak yakin dan buatkan mereka berjuang hingga mati.

Menguruskan dan mengawal pasukan besar tidak berbeza dengan menguruskan pasukan kecil: anda mesti membahagikan anak buah anda menjadi lebih kecil dan kemudian menggunakan isyarat seperti gong, gendang, sepanduk dan tembakan isyarat untuk mengawal kekuatan anda.

Mereka akan bergerak sebagai satu unit, dan pengecut tidak akan berani berundur dan juga tidak berani dibebankan sendirian. Seorang jeneral yang mahir memimpin tenteranya seolah-olah dia memimpin seorang lelaki dengan tangan.

Perlakukan askar anda seperti anak lelaki yang dikasihi dan mereka akan bertahan sehingga anda mati. Namun, jika anda tidak dapat memerintahkan mereka, mereka akan menjadi tidak berguna seperti anak-anak manja.

Disiplin besi di kalangan tentera anda adalah jalan menuju kemenangan yang pasti. Tetapi agar disiplin menjadi berkesan, askar anda mesti bertekad dengan anda. Oleh itu, anda mesti memperlakukan mereka dengan tidak berperikemanusiaan dan juga menjaga mereka dengan disiplin dan hukuman.

Sebagai jeneral, anda mesti berahsia. Jauhkan askar anda jahil dan ubah rancangan anda dengan kerap untuk memastikan tentera anda dan musuh meneka.

Tukar khemah dan ambil laluan litar panjang dan bukannya jalan terus. Hanya tunjukkan tangan anda setelah anda berada di negara yang bermusuhan.

Apabila keadaan kelihatan cerah, beritahu tentera anda tentangnya; tetapi apabila keadaannya buruk, simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri.

Semakin jauh anda memasuki negara yang bermusuhan, semakin banyak tentera anda akan merasa solidariti.

Masukkan mereka ke dalam keadaan putus asa di mana tidak ada jalan keluar, dan mereka akan kehilangan semua rasa takut dan bertarung dengan kekuatan yang tinggi, bahkan hingga kematian mereka.

Untuk berjaya melancarkan perang, menguruskan pasukan anda dengan tegas, menjaga mereka dalam keadaan tidak yakin dan membuat mereka berjuang hingga mati.

Penutup

Perang adalah masalah hidup dan mati bagi negara, dan perancangan dan perkiraan yang teliti harus dilakukan dalam perang. Seorang jeneral yang mahir memilih untuk bertarung hanya apabila dia tahu kemenangan itu terjamin; dengan demikian, dia tidak pernah dikalahkan. Dia taat, bijak dan mudah menyesuaikan diri. Dia memaksakan kehendaknya kepada musuh, menipu dan menjengkelkannya untuk mendorongnya melakukan kesalahan yang besar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta