Teknologi baharu berasaskan kelapa sawit diperkenalkan MPOB

Date:

Share post:

BANGI: Enam teknologi baharu yang diperkenalkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dalam Program Pemindahan Teknologi Sawit (TOT MPOB) terus memacu perkembangan teknologi inovatif industri kelapa sawit negara.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, program berkenaan dianjurkan setiap tahun bertujuan memperkenalkan teknologi dan inovasi dalam sektor sawit yang dibangunkan oleh penyelidik MPOB.

Menurutnya, enam teknologi dan satu perkhidmatan baharu diperkenalkan bagi pengkomersialan itu merangkumi kluster bioteknologi, mekanisasi dan automasi dan oleokimia.

“Kerajaan melaksanakan pelbagai inisiatif bagi menggalakkan dan mempercepat proses pengkomersialan penemuan R&D dibangunkan oleh institusi penyelidikan awam.

“(Ia) sebagai langkah untuk mendorong pengkomersialan hasil inovasi R&D institusi penyelidikan awam, insentif cukai disediakan kepada syarikat pelabur dan syarikat yang mengkomersialkan hasil penemuan atau inovasi,” katanya pada perasmian TOT MPOB 2024, di sini, hari ini.

Enam teknologi berkenaan ialah baka tanaman baharu Clonal Palm Series 4 (CPS); Mesin Pemotong Rumput dengan Transmisi Hidrostatik Kawalan Radio serta empat inovasi produk oleokimia iaitu Gris Gred Makanan Terbiodegradasi Berasaskan Sawit dan Cecair Pencuci Gred-industri.

Selain itu, Gam Berasaskan Sawit untuk Kawalan Serangga Perosak serta Minyak Transformer Berasaskan Sawit.

Johari berkata, hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) MPOB banyak membantu peladang dan pekebun kecil untuk meningkatkan hasil melalui pengurusan ladang yang baik.

Katanya, teknologi dan inovasi dibangunkan MPOB sejajar perkembangan ekosistem industri sawit serta memperluaskan kegunaan produk berasaskan sawit di pasaran yang mana ia juga menawar peluang kepada usahawan bagi meneroka potensi perniagaan dalam sektor sawit.

“Melalui Dasar Agrikomoditi Negara 2021-2030 (DAKN2030), Kerajaan melalui MPOB memberi fokus kepada usaha memperkasakan pekebun kecil sawit dan pembabitan usahawan termasuk sektor Perusahaan Mikro, Kecil, dan Sederhana (PMKS) bagi meningkatkan daya saing usahawan Bumiputera dalam industri sawit,” katanya.

Pada majlis berkenaan Johari turut melancarkan dua produk iaitu Produk Racun Perosak Biologi Mesra Alam dan Formulasi Baja MPOB F2 dan F6.

Beliau juga menyaksikan MPOB memeterai lima perjanjian persefahaman teknologi, merangkumi pengkomersialan formulasi Baja MPOB, formulasi gris gred makanan berasaskan sawit, formulasi cecair bakteria endofitik kawalan Ganoderma, dan pemindahan teknologi kaedah penghasilan komposisi bod (papan) serat terarah (strand board).

Selain itu, Johari turut melancarkan ‘MPOB TECH’ sebagai cap dagangan berdaftar untuk memperkasa teknologi MPOB yang dikomersialkan dan ia adalah sebagai agensi penyelidikan dalam industri sawit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"