PADU teras utama dalam manifesto Cikgu Joo di Sungai Bakap

Date:

Share post:

NIBONG TEBAL: Minggu kedua kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap dimanfaatkan sepenuhnya oleh calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin untuk memperjelaskan iltizam beliau yang dilancarkan malam tadi.

Joohari, 60, yang mesra disapa Cikgu Joo berkata ini penting bagi memastikan pengundi memahami harapan dan hasrat yang hendak dibawa oleh beliau kepada masyarakat di Sungai Bakap, sekiranya dipilih menjadi wakil rakyat pada 6 Julai nanti.

“Saya nak yakinkan bahawa apa yang digariskan dalam manifesto itu bukan sesuatu perkara yang mustahil untuk dilaksanakan.

“Kalau (saya) dilantik di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN), inilah wakil rakyat yang sealiran dengan peringkat negeri dan Persekutuan dan banyak yang boleh dilakukan,” katanya ditemui selepas melancarkan iltizam PRK DUN Sungai Bakap di Taman Tasek Indah Simpang Ampat, malam tadi.

Bekas pengarah Institut Aminuddin Baki Cawangan Utara itu menggariskan empat teras utama dalam iltizam atau manifesto bagi PRK berkenaan yang diambil daripada perkataan per-P.A.D.U-an iaitu P – Prasarana dan Progresif; A – Akhlak, Akademik Anak Muda; D – Damai; dan U – Untuk Semua.

Joohari memberikan keyakinan bahawa apa yang digariskan dalam iltizam itu akan sedaya upaya dilaksanakan namun ia bukanlah dapat diselesaikan dalam masa satu atau dua minggu.

“Tapi saya yakin insya-Allah saya dapat laksanakan sepanjang satu bulan. Berilah masa sebab projek-projek besar melibatkan banyak peringkat bukan setakat DUN tapi juga negeri dan Pusat jadi ia berfasa,” katanya.

Joohari dicabar Naib Yang Dipertua PAS Nibong Tebal, Abidin Ismail mewakili Perikatan Nasional (PN) dalam pertembungan satu lawan satu pada PRK DUN Sungai Bakap 6 Julai ini, yang diadakan susulan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lalu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"