Hospital serta pusat kesihatan Mekah dan Tanah Suci siap siaga

Date:

Share post:

MEKAH: Kementerian Kesihatan Arab Saudi melalui Kluster Kesihatan Mekah mengesahkan kesediaan 18 hospital dan 126 pusat kesihatan di Mekah dan Tanah Suci untuk menyediakan perkhidmatan perubatan berkualiti tinggi dan bersepadu kepada jemaah haji untuk musim haji tahun ini, 1445H.

Agensi Berita Saudi (SPA) melaporkan bahawa kluster itu menyatakan bahawa hospital dan pusat kesihatan telah melengkapkan semua persiapan untuk melaksanakan pelan organisasi yang telah disediakan.

Hospital Kecemasan Ajyad akan beroperasi 24 jam sehari untuk memberikan rawatan kesihatan kepada pengunjung dan jemaah di Masjidil Haram selain tiga pusat kecemasan di halaman masjid yang dilengkapi dengan peralatan canggih untuk menangani kes kecemasan.

Hospital Al-Haram juga telah beroperasi di halaman utara Masjidil Haram.

Semua keupayaan telah dimanfaatkan untuk melatih kakitangan dan menyediakan keperluan yang diperlukan bagi memastikan kesinambungan kerja di semua klinik pesakit luar di semua hospital dan pusat kesihatan, kata Kluster Kesihatan Mekah.

Sebanyak 3,944 katil telah diperuntukkan di pelbagai kemudahan kesihatan, termasuk 654 katil untuk rawatan rapi, manakala 155 ambulans akan beroperasi sepanjang musim Haji, katanya.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"