Jabalia, Rafah semakin teruk akibat keganasan tentera Israel

Date:

Share post:

GAZA: Tentera Israel menceroboh lebih dalam ke Jabalia di utara Gaza, menyerang sebuah hospital dan memusnahkan kawasan kediaman dengan kereta kebal pada Selasa.

Serangan udara Israel pula membunuh sekurang-kurangnya lima orang di Rafah, selatan Gaza.

Serangan serentak Israel di pinggir utara dan selatan Semenanjung Gaza bulan ini telah menyebabkan penghijrahan baharu ratusan ribu rakyat Palestin meninggalkan rumah mereka.

Serangan Israel juga mengehadkan aliran bantuan secara mendadak sekaligus meningkatkan risiko kebuluran.

Di Jabalia, tentera Israel menggunakan jentolak untuk meranapkan kedai dan harta benda berhampiran pasar tempatan dalam operasi ketenteraan yang bermula hampir dua minggu lalu.

Dalam rangkuman aktivitinya, tentera Israel mendakwa telah membongkar “kira-kira 70 sasaran Hamas” di seluruh Semenanjung Gaza, termasuk kompaun tentera, tapak penyimpanan senjata, pelancar peluru berpandu dan pos pemerhatian.

Lebih 35,000 rakyat Palestin telah terbunuh dalam perang di Gaza, yang kini memasuki bulan kelapan.

Sekurang-kurangnya 10,000 yang lain hilang dan dipercayai terperangkap di bawah bangunan yang musnah.

Peperangan telah memusnahkan kawasan pinggir pantai yang penuh sesak, memusnahkan rumah, sekolah dan hospital serta mewujudkan krisis kemanusiaan yang teruk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"