Anwar bertemu PM Jordan, tekankan kepentingan iktiraf Palestin di PBB

Date:

Share post:

RIYADH: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menekankan kepentingan menyokong pengiktirafan negara Palestin di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ketika bertemu rakan sejawatnya dari Jordan, Bisher Hani Al-Khasawneh, di luar mesyuarat khas Forum Ekonomi Sedunia (WEF) di sini hari ini.

Pada pertemuan itu, yang bermula pada 2.05 petang waktu tempatan dan berlangsung kira-kira 20 minit, beliau turut menekankan kepentingan memastikan Israel dipertanggungjawabkan terhadap kekejamannya di Palestin.

Perdana Menteri turut menzahirkan penghargaan Malaysia buat Jordan yang memainkan peranan penting dalam menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada warga Palestin.

Pada 19 April lepas, Amerika Syarikat menggunakan kuasa veto bagi menolak usul PBB untuk mengiktiraf negara Palestin dalam pengundian Majlis Keselamatan PBB (UNSC) sekali gus menafikan keahlian penuh Palestin dalam badan dunia itu.

Menyentuh mengenai hubungan dua hala kedua-dua negara, Anwar menzahirkan penghargaan atas jemputan Raja Jordan Raja Abdullah II untuk berkunjung ke negara itu pada tahun ini.

Beliau turut mengulangi hasrat untuk hadir ke Mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan Bersama Pertama pada 2025 yang tertangguh sejak 2020 akibat pandemik COVID-19.

Kedua-dua pihak bersetuju mengembangkan kerjasama dalam pelbagai bidang khususnya perdagangan dua hala yang kini bernilai AS$263 juta (RM1.25 bilion).

Bagi sektor pelancongan, Malaysia mencadangkan memorandum persefahaman baharu dimeterai dalam kerjasama membabitkan kebudayaan, kesenian dan warisan.

Kedua-dua pemimpin juga bersetuju meneroka kerjasama dalam penyediaan perkhidmatan pembiayaan perdagangan Islam selain kerjasama membabitkan kepakaran syariah, kajian dan undang-undang perbankan untuk meneroka bidang baharu seperti inovasi, fintech atau teknologi kewangan serta kemampanan.

Malaysia dan Jordan turut bersetuju memperkukuh kerjasama dalam bidang pertahanan.

Kedua-dua pemimpin juga membincangkan beberapa perkara antaranya bidang pendidikan, perdagangan, pelaburan, pelancongan, pertahanan, perbankan Islam dan kesihatan.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta