Lawatan rasmi pertama Menteri luar ke China fokus perkukuh hubungan

Date:

Share post:

PUTRAJAYA: Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan mengadakan perbincangan substantif dengan rakan sejawatannya, Wang Yi, dalam lawatan pertama beliau ke China sejak memegang jawatan itu pada Disember 2023.

Menurut kenyataan Kementerian Luar hari ini, rundingan itu tertumpu kepada pengukuhan hubungan diplomatik yang berkekalan antara Malaysia dan China, yang meraikan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik pada tahun ini serta ulang tahun ke-11 Perkongsian Strategik Komprehensif.

Selain Wang, Mohamad juga mengadakan pertemuan dengan Liu Jianchao, Menteri Jabatan Antarabangsa Jawatankuasa Pusat dan pegawai kanan Parti Komunis China.

“Interaksi ini bertujuan untuk memperdalam dialog politik dan meneroka jalan bagi meningkatkan kerjasama antara Malaysia dan China.

“Lawatan Menteri Luar ke China telah mengukuhkan lagi ikatan persahabatan dan kerjasama antara Malaysia dan China, sekali gus menetapkan trajektori positif bagi kerjasama masa depan merentasi pelbagai sektor,” menurut kenyataan itu.

Lawatan itu juga memberi peluang kepada Menteri Luar untuk berhubung dengan diaspora Malaysia di China, menekankan peranan penting hubungan rakyat dengan rakyat dalam mengukuhkan hubungan dua hala.

China mengekalkan kedudukannya sebagai rakan dagang terbesar Malaysia, dengan perdagangan dua hala berjumlah RM450.84 bilion (AS$98.80 bilion) pada 2023, hubungan ekonomi yang kukuh ini terus memupuk pertumbuhan dan kemakmuran bagi kedua-dua negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta