Malaysia jadi destinasi pelaburan dunia kerana kestabilan politik – PM

Date:

Share post:

MELAKA: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia kini menjadi perhatian dunia sebagai destinasi pelaburan unggul berikutan kestabilan politik dan dasar ekonomi yang jelas.

Anwar berkata dasar-dasar seperti Transformasi Digital, Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NTER) dan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030 membantu pelabur melihat kekuatan yang ada pada negara.

Malaysia sekarang dengan pelaburan (seperti) Infineon, Nvidia dan puluhan lagi, memerlukan 30,000 jurutera yang tak dapat kita isi sepenuhnya.

“Maka, tumpuan ibu bapa dan anak-anak Melayu mestilah di lapangan sains dan matematik dan TVET (Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional) yang diusahakan secara gigih oleh (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri (Ahmad) Zahid (Hamidi) untuk meningkatkan keupayaan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 peringkat negeri Melaka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) Ayer Keroh di sini malam ini.

Hadir sama, Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam, Ahmad Zahid dan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Justeru, Anwar menyeru semua pihak di seluruh peringkat agar dapat melakukan perubahan sikap dan minda bagi mengelakkan negara terus ketinggalan daripada pelbagai segi.

“Saya benar-benar mengharapkan ada perubahan sikap dan minda … kalau tidak, kita akan ketinggalan kerana kita bertempur dalam hal-hal yang titik bengik (remeh), berlarutan bergaduh dalam hal-hal kecil, meninggalkan hal pokok dan kita akan ketinggalan bukan sahaja dalam kalangan kaum yang bersaing tapi juga negara-negara maju.

“Saya tak mahu rakyat kita tertinggal kerana bergelut dalam hal-hal yang remeh dan kita akan tewas dan kalah dalam persaingan ini,” katanya.

Dalam pada itu, Anwar berkata kerajaan berhasrat untuk menubuhkan fakulti baharu berteraskan kecerdasan buatan (AI) di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) hasil pertemuannya dengan sebuah syarikat berpangkalan di Taiwan sebelum ini.

sumber: Astro Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"