Kemiskinan tegar di Sabah berkurang sebanyak 42 peratus, kata CM

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Terdapat penurunan sebanyak 42 peratus dalam bilangan isi rumah yang diklasifikasikan sebagai miskin tegar di Sabah dengan 12,555 isi rumah masih di bawah kategori ini setakat 31 Mac tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata perangkaan baharu itu adalah berdasarkan jumlah isi rumah, pendapatan mereka, bantuan yang diterima dan perubahan lain seperti kematian dan demografi.

Angka terbaru itu kurang daripada kira-kira 22,000 ketua isi rumah miskin tegar yang dicatatkan di negeri ini tahun lepas.

Hajiji berkata sesebuah isi rumah dikategorikan sebagai miskin tegar sekiranya ahli dalam pendapatan gabungan isi rumah ialah RM1,218 dan ke bawah.

Bagi menyelaras program pembasmian kemiskinan tegar di negeri ini, kerajaan negeri telah menubuhkan dua jawatankuasa: jawatankuasa induk dan Jawatankuasa Teknikal Pembasmian Kemiskinan Tegar, bagi menyelaras dan memantau Program Pembasmian Kemiskinan Tegar di Sabah menjelang 2024 atau 2025.

“Program Pembasmian Kemiskinan Tegar di Sabah akan dilaksanakan secara berperingkat termasuk program jangka pendek, sederhana dan panjang,” katanya pada sesi soal jawab semasa persidangan DUN di sini.

Alias Sani (Warisan-Sekong) bertanya apakah langkah kerajaan supaya Sabah tidak lagi disenaraikan sebagai negeri miskin.

Hajiji berkata program itu yang melibatkan 27 agensi merangkumi aspek pekerjaan, keusahawanan, perumahan, pendidikan dan kebajikan.

“Salah satu program di bawah Program Pembasmian Kemiskinan Tegar di Sabah ialah Program MySMJ Jobs.

“Berdasarkan data angka terkunci, didapati 9,215 ketua isi rumah atau 41 peratus tidak mempunyai sijil pendidikan.

“Ini telah mengehadkan keupayaan ketua isi rumah mencari peluang pekerjaan sehingga memaksa mereka melakukan kerja bermusim seperti menangkap ikan, bertani dan buruh di kampung.

“Program MySMJ Jobs akan memberi tumpuan kepada penyediaan peluang pekerjaan kepada ketua isi rumah dan ahli yang berdaftar dalam sistem eKasih bagi menyediakan sumber pendapatan dan peningkatan ekonomi kepada golongan miskin tegar di negeri ini.”

Kerajaan Persekutuan juga sedang melaksanakan program pembasmian kemiskinan seperti Program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dan Program Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET).

Projek yang sedang dilaksanakan di bawah IPR termasuk Projek Tanaman Cili Beg Polibeg melalui Program Pembasmian Kemiskinan Tegar (BMT) di Kampung Pelakat, Sipitang; Projek Tanaman Nanas MD2 melalui INTAN di Kampung Gana, Kota Marudu dan Projek Perintis Mesin Layan Diri di bawah INSAN di Universiti Malaysia Sabah.

Bagi Program AET, kerajaan melalui Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) melaksanakan program penanaman nanas MD2 di Pulau Banggi.

“Saya menggesa lebih banyak syarikat di negeri ini untuk melangkah ke hadapan dan menyumbang kepada usaha kerajaan negeri memberi ruang dan peluang kepada golongan miskin tegar dalam merealisasikan Program Pembasmian Kemiskinan Tegar di Sabah pada penghujung 2024 atau 2025.

“Ini adalah isu manusia yang memerlukan kerjasama semua, dan saya telah meminta syarikat di Sabah, besar atau kecil, mengambil senarai daripada e-Kasih untuk menyediakan peluang pekerjaan,” katanya sambil menambah terdapat beribu-ribu syarikat di negeri ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta