Akaun 3 KWSP akan diperkenalkan esok

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengumumkan pengenalan Akaun 3 yang dinanti-nantikan esok, menawarkan kelonggaran kepada pencarum untuk mengeluarkan sebahagian daripada tabungan dalam kadar tertentu bagi tujuan perbelanjaan kecemasan atau saat-saat diperlukan.

Ciri utama Akaun 3 adalah ia memberi kebebasan untuk sama ada ingin menyertainya atau tidak berdasarkan matlamat kewangan individu.

Difahamkan juga ahli KWSP akan diberi tempoh untuk membuat keputusan mengenai perkiraan yang akan disediakan kepada mereka, mulai esok.

Antara tiga akaun KWSP, Akaun 1 yang akan dikenali sebagai Akaun Persaraan bertujuan akan digunakan untuk simpanan persaraan, berserta dua akaun yang lebih fleksibel iaitu Akaun 2, yang akan dikenali sebagai Akaun Sejahtera, akan menampung pengeluaran untuk perbelanjaan pendidikan, kesihatan dan perumahan berserta satu lagi akaun baharu iaitu Akaun 3, yang akan dinamakan sebagai Akaun Fleksibel, yang mana berperanan berperanan sebagai tabungan untuk kecemasan atau bagi menampung perbelanjaan bagi saat diperlukan.

Ketika ini, 70 peratus caruman bulanan ahli KWSP disalurkan ke dalam Akaun 1, yang tidak boleh diakses sehingga selepas mereka bersara.

Sementara itu baki 30 peratus lagi masuk ke Akaun 2, yang boleh diakses untuk perbelanjaan pendidikan, penjagaan kesihatan dan perumahan, serta pengeluaran separa sekali pada usia 50 tahun.

Bagaimanapun mulai Mei, sistem yang disusun semula akan menyaksikan caruman bulanan dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu 75 peratus ke dalam Akaun 1 (naik daripada 70 peratus), 15 peratus ke dalam Akaun 2 (turun daripada 30 peratus) dan 10 peratus ke dalam Akaun 3 (alokasi baharu yang lebih fleksibel).

Akaun 3 memberikan kelonggaran kepada pencarum untuk mengeluarkan dana pada bila-bila masa pada jumlah paling minimum iaitu RM50.

Selain itu, KWSP sedang mempertimbangkan untuk membenarkan ahli yang bertujuan memaksimumkan keuntungan modal untuk memindahkan dana daripada Akaun 3 ke Akaun 2.

Pengenalan Akaun 3 dibuat selepas empat program pengeluaran berkaitan wabak COVID-19 yang menyaksikan sejumlah RM145 bilion tabungan dikeluarkan daripada KWSP.

Sehingga Disember 2023, aset pelaburan dana pencen berkenaan berjumlah RM1.13 trilion.

KWSP membayar dividen RM57.8 bilion kepada ahli untuk 2023, terdiri daripada 5.5 peratus dividen untuk ahli dengan akaun konvensional dan 5.4 peratus untuk akaun Syariah.

KWSP mengumumkan dividen sebanyak 5.35 peratus untuk akaun konvensional dan 4.75 peratus untuk akaun Syariah pada 2022.

Pada akhir tahun 2023, KWSP mempunyai 8.5 juta ahli aktif. Daripada ahli ini, 6.7 juta mempunyai akaun konvensional, manakala selebihnya mempunyai akaun Syariah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta