MAG catat untung buat kali pertama sejak 2010

Date:

Share post:

twitter sharing button
Pesawat Malaysia Airlines
Pesawat Malaysia Airlines

Kuala Lumpur: Malaysia Aviation Group (MAG) mencatat untung bersih buat kali pertama sejak 2010 sebanyak RM766 juta pada tahun kewangan penuh 2023 berbanding kerugian bersih RM344 juta pada tahun sebelumnya.

Kumpulan itu turut merekodkan keuntungan operasi sebanyak RM889 juta pada tahun dikaji, meningkat 64 peratus berbanding RM540 juta pada tahun 2022.

MAG turut mempunyai simpanan tunai kukuh berjumlah RM4.3 bilion setakat 31 Disember 2023 tanpa menerima suntikan modal daripada pemegang saham utamanya, Khazanah Nasional Bhd sejak Oktober 2021.

Pengarah Urusan Kumpulan MAG, Datuk Kapten Izham Ismail berkata, prestasi kukuh itu disumbangkan oleh jumlah trafik penumpang yang utuh daripada segmen premium, aliran rangkaian antarabangsa yang dipergiatkan, pengurusan kapasiti yang aktif, kerjasama perkongsian yang mendalam dan hasil yang lebih kukuh untuk segmen penumpang.

“Ini telah dicapai walaupun kos operasi dan buruh yang lebih tinggi, ringgit yang lebih lemah, cabaran dalam penawaran rantaian disebabkan peningkatan kos dan komitmen penghantaran yang tidak menentu, harga bahan api, dan kenaikan kadar faedah,” katanya dalam sidang media hari ini.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/bisnes/2024/03/1072364/mag-catat-untung-buat-kali-pertama-sejak-2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"