Baik pulih IPD dan perumahan PDRM seluruh negara perlu siap sebelum akhir tahun – Anwar

Date:

Share post:

Kuala Lumpur: Perdana Menteri mengarahkan supaya kerja pembaikan dan baik pulih Ibu Pejabat Polis Daerah serta perumahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di seluruh negara disegerakan.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia perlu siap sebelum akhir tahun ini demi keselesaan pasukan keselamatan dan keluarga mereka.

“Terdapat perumahan dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di seluruh negara sudah berusia lebih 30 tahun dan kekal dengan keadaan usang sedangkan kita berlawan dalam soal jenayah siber, komersial, teknologi dan perjudian tapi pejabat masih berusia 30-an.

“Kita (kerajaan) cuba sedaya upaya perbaiki tahun ini.

“Ini kali pertama peruntukan untuk perbaiki perumahan polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) besar-besaran dalam sejarah,” katanya ketika berucap merasmikan Sambutan Peringatan Hari Polis Ke-217 di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat bersama suami, Datuk Zamani Ibrahim; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan isteri, Datin Seri Norhayati Musa; serta Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Hadir sama Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman; Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain; dan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Terdahulu, Anwar dalam Belanjawan 2024 mengumumkan peruntukan RM2.4 bilion bagi membina, menyelenggara dan membaik pulih kuarters penjawat awam termasuk yang diduduki warga PDRM.

Justeru, Anwar menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyegerakan projek pembaikan terbabit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"