BN bersama bantu calon pilihan Anwar – PRK Kuala Kubu Baharu

Date:

Share post:

Kuala Lumpur: Rakan komponen dalam gabungan Barisan Nasional (BN) digesa untuk menghormati kerusi Kuala Kubu Baharu yang kini kosong akibat kematian penyandangnya adalah dimiliki rakan dalam Kerajaan Perpaduan.

Pengerusi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti yang diterajui olehnya akan membantu mana-mana pihak yang dicalonkan oleh Pengerusi Kerajaan Perpaduan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kita mengetahui bahawa (kerusi) Dewan Undangan Negeri (Dun) Kuala Kubu Baharu, Selangor telah kosong disebabkan Adunnya sudah meninggal dunia.

“Kami berasakan walaupun jumlah pengundi di Kuala Kubu Baharu itu meningkat (dengan) pengundi Melayunya kira-kira 50 peratus, tetapi demi menghormati Kerajaan Madani yang ada, saya berasakan rakan-rakan kita dalam Umno dan komponen BN harus menghormati kerusi itu dimiliki rakan kita dalam Kerajaan Perpaduan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Majlis Kerja Tertinggi Umno di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) hari ini.

Semalam, dilaporkan Adun Kuala Kubu Baharu, Lee Kee Hiong meninggal dunia selepas bergelut kanser sejak beberapa tahun lalu.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid yang juga Presiden Umno berkata, beliau yakin jentera Umno dan BN khususnya MCA serta parti Friends of BN akan bersama untuk membantu calon yang diumumkan nanti.

“Biarpun tarikhnya (Pilihan Raya Kecil) belum ditentukan, saya yakin rasa hormat ini harus kita terjemahkan.

“Mudah-mudahan kita akan dapat menjamin dan menjalin hubungan ini supaya Kerajaan Madani yang sama-sama kita dokong akan terus mantap serta kukuh,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta