Pejabat pehubungan kerajaan Sabah di buka di Kuala Lumpur

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Kerajaan Sabah membuka pejabat perhubungannya di Kuala Lumpur sebagai satu usaha meningkatkan tadbir urus berkaitan hal ehwal kerajaan negeri dan persekutuan serta rakyat negeri ini di Semenanjung.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor, berkata agensi itu yang dinamakan Pejabat Perhubungan Negeri Sabah (PPNS) berfungsi seperti sebuah kedutaan bagi rakyat negeri ini yang bekerja atau tinggal di Semenanjung.

Katanya, pejabat itu yang terletak di 3 Towers, Jalan Ampang, Kuala Lumpur juga berfungsi sebagai perantara dalam aspek pentadbiran di antara Kerajaan Persekutuan dan negeri.

“PPNS Kuala Lumpur ini adalah sebuah agensi kerajaan negeri di bawah Jabatan Ketua Menteri Sabah yang turut berfungsi sebagai perantara kerajaan negeri Sabah berkaitan hal ehwal pentadbiran dengan kerajaan persekutuan.

“Landskap pentadbiran kerajaan negeri sudah berubah, oleh itu wujud keperluan interaksi di antara kerajaan seperti berkaitan isu migrasi, pelancongan, pelaburan dan hal ehwal diplomatik yang memerlukan kerajaan negeri mewujudkan pejabat ini,” katanya dalam satu kenyataan sempena pelancaran pejabat baharu itu di Kuala Lumpur, semalam.

Hajiji berkata, dengan adanya PPNS Kuala Lumpur, kerajaan negeri dapat melaksanakan polisi pentadbiran dengan lebih teratur dan sistematik seperti polisi mesra pelabur bagi menjayakan usaha kerajaan negeri menarik kemasukan pelaburan ke Sabah.

“Saya mahu PPNS Kuala Lumpur memastikan pendekatan mesra pelabur yang kita laksanakan berjaya.

“Dalam perkara ini, saya mahu pejabat ini menguatkan lagi peranannya sebagai penghubung di antara Sabah dan kerajaan persekutuan selain dengan kedutaan asing dan syarikat swasta di Semenanjung,” katanya.

Pada masa yang sama, katanya PPNS Kuala Lumpur juga perlu memaksimumkan kecekapan pengurusan tadbir urus yang menjadi faktor penting menarik pelabur datang ke Sabah.

Selain itu, beliau berkata pejabat itu juga berfungsi sebagai pusat informasi berkaitan pelancongan, budaya dan pelaburan.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta