Parti Amanah percaya rakyat bijak buat pilihan untuk PRN kali ini

Date:

Share post:

JERLUN – Parti Amanah Negara (Amanah) percaya rakyat akan membuat pilihan bijak pada Pilihan Raya Negeri (PRN) berdasarkan prestasi semasa dan komitmen yang diberikan Kerajaan Perpaduan di bawah kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, gelanggang pada PRN akan datang masih terbuka dan komitmen serta program yang digerakkan oleh kerajaan sekarang menjadi faktor penting yang dinilai oleh rakyat.

“Bagi kita gelanggang untuk bertarung di enam negeri itu (pada PRN) masih terbuka dan saya yakin dan percaya rakyat semakin bijak untuk menilai tentang prestasi walaupun kami baru masuk ke bulan yang kedua.

“Tapi saya yakin rakyat akan buat keputusan yang bijak. Apa yang diusahakan oleh Yang Berhormat Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam tempoh dua bulan ini adalah menjadi faktor penting untuk rakyat memberikan keputusan awal mereka,” katanya pada sidang akhbar pada Rabu.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Rabu bahawa Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) bakal menerima kekalahan besar pada PRN sebagai reaksi balas rakyat atas pelbagai tuduhan yang dilemparkan kepada PN.

Salahuddin yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) berkata demikian selepas Majlis Sumbangan Kembali Ke Sekolah di Pusat Peduli Rakyat DUN Kota Siputeh, dekat sini.

Mengulas mengenai kenyataan Pengerusi PN Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor pula bahawa gabungan parti yang mendukung kerajaan akan mengalami masalah dan berpecah semasa pembahagian kerusi pada PRN, beliau menafikan perkara tersebut.

“Kita tak pecah pun. Kita masih berpadu sampai hari ini. Kalau dia nak cakap pecah itu dialah.

“Kita dah bincang, dah ada satu pertemuan di peringkat tertinggi di PWTC, sudah rasmi. Sudah ada dua tiga sekretariat yang dibincangkan. Jadi kita terus ke hadapan. Kami tidak merasakan ada halangan untuk meneruskan kerjasama di antara PH dan BN,” ujar beliau.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"