Bersih gesa Sabah perlu reformasi institusi untuk henti kemelut politik

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Kumpulan pemantau pilihan raya Bersih menggesa supaya reformasi institusi di Sabah dilaksanakan segera bagi menyelesaikan kemelut politik termasuk gerakan lompat parti.

Menerusi kenyataan, Bersih berkata kemelut politik di Sabah hanya boleh diselesaikan dengan pakej institusi reformasi 3-dalam-1 iaitu Ordinan Antilompatan dan Ordinan Penggal Tetap DUN Sabah; Ordinan Peruntukan Pembangunan Kawasan Saksama; dan reformasi DUN.

Menurut kenyataan itu, menerusi Ordinan Antilompatan dan Ordinan Penggal Tetap DUN Sabah, satu ketetapan perlu dibuat dengan meluluskan undang-undang antilompat parti di peringkat Persekutuan, dengan menambah peraturan supaya ADUN yang melompat parti serta tidak menyokong Rang Undang-undang belanjawan hilang kerusi secara automatik.

Ordinan Peruntukan Pembangunan Kawasan Saksama pula bagi membolehkan dana kepada ADUN diberikan secara sama rata.

“Dalam Belanjawan Sabah 2023, setiap ADUN kerajaan mendapat RM3 juta setahun manakala ADUN pembangkang tidak mendapat apa-apa. Amalan yang tidak demokratik adalah pendorong kepada lompat parti yang paling besar dan mesti dihentikan,” katanya kenyataan itu.

Bagi reformasi DUN pula ia perlu dibuat untuk memastikan semua ADUN pembangkang dan kerajaan menjadi semak dan imbang kepada kerajaan negeri bukannya kuasa hanya tertumpu kepada wakil rakyat yang dilantik menteri sahaja.

“ADUN Sabah perlu menyokong dan mendesak agar kerajaan Sabah melaksanakan reformasi dinyatakan dengan segera, agar demokrasi dan institusinya dapat berjalan dengan lebih profesional dan prorakyat berbanding hanya perebutan kuasa dan pengaruh antara kerajaan dan pembangkang,” katanya.

Beliau membuat cadangan itu susulan kemelut politik Sabah nampak tiada kesudahan apabila terbaru tiga ADUN Warisan Mohammad Mohamarin (Banggi), Chong Chen Bin (Tanjong Kapor), dan Norazlina Arif (Kunak) keluar parti dengan menyokong pentadbiran Hajiji Noor selepas usaha gerakan menjatuhkan ketua menteri oleh Umno dan Warisan gagal.

Katanya, tindakan wakil rakyat di Sabah melompat parti juga didorong ketiadaan peruntukan kepada ADUN pembangkang, berbanding menteri atau ADUN kerajaan yang diberi dana jauh lebih banyak.

“Ramai pengundi sebenarnya tidak kisah wakil rakyat melompat parti selagi wakil rakyat dapat membawa balik lebih banyak peruntukan dan imbuhan, dinamakan pembangunan dan kebajikan, ke kawasan,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta