Zahidi perjelas alasan masuk PH

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Saya hendak masuk Pakatan Harapan (PH) bukan sebab nak jadi ketua tapi saya nak teruskan wadah perjuangan yang saya dah mulakan sejak 40 tahun lalu, kata bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Zahidi Zainul Abidin

Beliau berkata, bila saya dipecat saya tidak mahu bermusuh sebaliknya masih bersahabat dengan ahli-ahli UMNO yang lain.

“Saya nak mencari yang tiada masalah, contohnya kalau saya masuk PN (Perikatan Nasional) kalau orang UMNO jumpa saya mungkin dia boleh dipecat.

“Presiden UMNO ini kalau ada silap dia pecat walaupun dia kata tak ikut prosedur betul, kuasanya dia boleh pecat sesiapa sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Sinar Live ‘Kenapa Pilih PH’ dihoskan oleh Hazwan Mokhtar yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Khamis.

Bekas Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata, dia perlu memastikan rakan-rakannya di dalam UMNO selamat (tidak dipecat) kerana mahu berkawan dengannya.

“Saya harus ‘protect’ kawan-kawan yang hendak jumpa saya.

“Tetapi bila saya masuk Pakatan Harapan (PH) jadi nak pecat macam mana sebab dia (Presiden UMNO) pun berpakat dengan Anwar.

“Apabila saya sebut PKR bermakna saya menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti mana UMNO menyokong Perdana Menteri yang ada sekarang.

“Kamu di peringkat menteri kabinet boleh berbincang bersama-sama, kami orang UMNO tidak boleh bersama saya jadi boleh teruskan persahabatan buat gerakan bersama kerana PH dan UMNO adalah kerajaan yang sama,” ujarnya.

Zahidi sebelum ini antara dua bekas pemimpin kanan UMNO Perlis selain Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim yang dipecat dari parti itu berikutan langkahnya yang bertanding sebagai calon Bebas di Parlimen Padang Besar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"