Dikhuatiri sebarang perubahan pucuk pimpinan UMNO beri risiko ketidakstabilan politik

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Sebarang perubahan pucuk pimpinan UMNO sedia ada dikhuatiri akan membawa risiko ketidakstabilan politik dalam Kerajaan Perpaduan.

Pemangku Ketua UMNO Bahagian Pasir Salak, Khairul Azwan Harun berkata, ahli-ahli UMNO perlu memberi peluang sepenuhnya kepada Kerajaan Perpaduan untuk melaksanakan dasar-dasar baharu dan program-program pemulihan ekonomi demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat.

Menurutnya, ini kerana proses penubuhan Kerajaan Perpaduan itu sendiri telah melalui langkah-langkah yang dikawal-selia sendiri oleh Yang di-Pertuan Agong mengikut lunas-lunas perlembagaan.

“Ahli-ahli UMNO boleh berlapang dada dan menerima hakikat bahawa UMNO telah ditakdirkan berada dalam Kerajaan Perpaduan setelah pelbagai usaha dilakukan oleh pucuk pimpinan selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) untuk menjamin survival parti.

“Keputusan sebahagian besar majoriti perwakilan UMNO pada Perhimpunan Agung UMNO 2022 baru-baru ini, menyokong usul agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan adalah sebuah manifestasi kesedaran ahli-ahli UMNO terhadap keperluan mengekalkan pucuk pimpinan sedia ada, demi kestabilan politik negara.

“Keabsahan kedudukan Perdana Menteri yang dibuktikan melalui usul percaya di Parlimen tempoh hari juga memberi titik noktah kepada segala pertikaian dan persoalan yang masih cuba dimainkan, termasuk usaha oleh segelintir pihak yang mahu menggugat kestabilan Kerajaan Perpaduan ini,”katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Tambah beliau, Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disokong oleh parti-parti induk iaitu Barisan Nasional (BN) dan GPS, adalah sebuah legitimasi sistem demokrasi yang utuh dan telus.

Ujarnya, kedudukan UMNO datang dengan hikmah besar di mana parti masih mampu meneruskan agenda membantu rakyat walaupun telah kehilangan banyak kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Justeru, ahli-ahli UMNO perlu meneruskan usaha-usaha memperkuatkan semula parti di bawah kepimpinan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bagi menghadapi enam pilihanraya negeri yang bakal berlangsung tidak lama lagi,” katanya.

Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 lalu meluluskan usul jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan.

Perkara itu menimbulkan pertikaian sesetengah ahli termasuk nama-nama besar dalam parti.

Aduan kepada Pejabat Pendaftaran Pertubuhan (RoS) terhadap keputusan UMNO itu juga telah dibuat.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta