Pulang Pinang, Sabah, Sarawak negeri terpinggir – PM Anwar akui

Date:

Share post:

BUKIT MERTAJAM – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak dipinggirkan bagi mendapatkan peruntukan sewajarnya dari kerajaan Persekutuan dalam pembentangan bajet sebelum ini.

Beliau berkata, keluhan pimpinan kerajaan negeri berhubung perkara itu akan diberi perhatian olehnya walaupun terdapat kekangan dari segi pendapatan dan perbelanjaan.

“Memang benar, Pulau Pinang telah dipinggirkan dari segi peruntukan dan apabila saya pergi ke Sabah dan Sarawak memang ada kekurangan besar di sana.

“Bagi Pulau Pinang ia melibatkan struktur besar manakala di Sabah dan Sarawak pula prasarana kecil termasuk klinik, hospital, perumahan rakyat, sekolah-sekolah daif dan ini akan kita bagi tumpuan,” katanya ketika ditemui media selepas menghadiri majlis kenduri rakyat di Galeri Pejuang, Cherok Tok Kun di sini pada Isnin.

Sebelum ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow dilaporkan berkata, Pulau Pinang seringkali dipinggirkan dan merupakan negeri kedua paling rendah menerima peruntukan Bajet 2022 dari kerajaan Persekutuan.

Kon Yeow berkata, tindakan tersebut adalah tidak wajar jika dibandingkan dengan jumlah sumbangan kerajaan negeri Pulau Pinang kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK).

Anwar sebelum ini berkata, Bajet 2023 yang akan dibentangkan semula 24 Februari depan tidak akan terikat dengan belanjawan yang dibentangkan oleh kerajaan terdahulu iaitu pada Oktober 2022.

Bagaimanapun katanya, cadangan yang sudah dibuat dalam pelan belanjawan terdahulu akan tetap diambil kira dalam perangkaan Bajet 2023 yang baharu ini.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta