’Masa terbaik adakan PRN adalah bulan Jun’ – Kon Yeow, Pengerusi PH Pulau Pinang

Date:

Share post:

GEORGETOWN – Kerajaan Pulau Pinang tetap dengan pandangannya bahawa masa yang terbaik untuk mengadakan pilihan raya negeri (PRN) adalah antara Mei hingga Julai.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemimpin Pakatan Harapan (PH) negeri yang bermesyuarat minggu lalu bersetuju bahawa Jun adalah masa terbaik untuk mengadakan PRN kerana tempoh waktu singkat bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Kita telah menyatakannya berulang kali.

“Kita akan berpegang kepada apa yang dikatakan sebelum ini, sama ada Mei, Jun atau Julai (untuk mengadakan PRN),” katanya pada Isnin.

Kon Yeow berkata demikian ketika diminta untuk mengulas kenyataan Pas yang tidak akan membuat keputusan bersama dengan PH dalam menentukan pembubaran DUN di tiga negeri yang diterajuinya iaitu Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, jika negeri diterajui PH iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan mahu membubarkan DUN Jun ini, itu terpulang kepada mereka.

Dalam pada itu, Kon Yeow yang juga Pengerusi PH Pulau Pinang menambah, sekiranya Pas memilih untuk mengadakan PRN secara berasingan, pihaknya turut tidak mempunyai pilihan.

“Sebaiknya semua enam negeri boleh mengadakannya (PRN) serentak. Jika berasingan, ia akan melibatkan kos dan masa yang banyak,” tambah beliau.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"