Presiden DMDI kutuk tindakan ahli politik Sweden bakar al-Quran

Date:

Share post:

MELAKA – Dunia Melayu Dunia Islam (DMD) mendesak kerajaan Sweden mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang dianggap melampau dengan membakar Al-Quran di negara itu, kelmarin.

Presiden DMDI, Tun Mohd Ali Mohd Rustam, berkata ini kerana tindakan terkutuk oleh ahli politik sayap kanan Sweden, Rasmus Paludan itu boleh menjejaskan keharmonian selain menimbulkan rasa marah dalam kalangan umat Islam dunia.

“DMDI mengutuk sekeras-kerasnya terhadap tindakan terbabit. Kerajaan Sweden perlu mengambil tindakan tegas terhadap pelampau itu yang sentiasa menjadikan Islam sebagai musuh mereka.

“Islam tidak pernah memusuhi sesiapa dan tindakan Islamofobio membuktikan mereka sengaja mahu membangkitkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Ini satu provokasi yang melampau terhadap Islam,” katanya yang juga Yang di-Pertua Negeri Melaka, dalam satu kenyataan, hari ini.

DMDI turut mempertimbangkan untuk mengutus surat terhadap Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) serta kerajaan Sweden bagi menzahirkan rasa bantahan berkenaan.

Kelmarin, pemimpin parti politik sayap kanan Denmark Hard Line, Rasmus Paludan menyertai bantahan di hadapan Kedutaan Turkiye di Stockholm, bertindak membakar al-Quran dengan pemetik api.

Dia bersama kira-kira 100 orang yang berhimpun itu berbuat demikian selepas Turkiye dilaporkan membantah keanggotaan penyertaan Sweden dalam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta