Mat Bali sahkan, empat MP Sabah tak perlu kosongkan kerusi

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Empat ahli Parlimen daripada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) tidak perlu mengosongkan kerusi Parlimen yang dimenangi mereka pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Perkara itu disahkan oleh Ahli Parlimen Sipitang, Datuk Matbali Musah yang memaklumkan bahawa beliau menerima salinan surat daripada Speaker Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul menerusi emel pada Isnin.

“Ya, saya menerima salinan surat dari Speaker Dewan Rakyat yang dihantar kepada Datuk Seri Dr Roland Kiandee yang menyatakan dan memutuskan bahawa tidak berlaku kekosongan kerusi di bawah Perkara 49A(1) Perlembagaan Persekutuan.

“Emel diterima hari ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Isnin.

Sementara itu, ditanya adakah keputusan itu membabitkan tiga lagi ahli Parlimen lain, beliau memaklumkan bahawa mereka turut menerima emel yang sama.

Sebelum itu, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) telah menghantar notis kepada Speaker Dewan Rakyat untuk memastikan bahawa telah berlakunya kekosongan luar jangka dalam kalangan ahli Dewan Rakyat menurut Perkara 49A(3) Perlembagaan Persekutuan yang melibatkan empat ahlinya.

Empat ahli Parlimen itu ialah Matbali, Datuk Armizan Mohd Ali (Papar), Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi) dan Datuk Jonathan Yasin (Ranau).

Kesemua mereka adalah ahli Bersatu yang bertanding menggunakan logo GRS bagaimanapun, pada 10 Disember lalu, Pengerusi GRS Datuk Seri Hajiji Noor menyatakan bahawa kesemua pemimpin Bersatu Sabah telah keluar dari parti itu.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta