Madius ingin Sabah, Sarawak dapat peruntukan seimbang dengan semenanjung selepas diiktiraf sebagai Wilayah

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Datuk Seri Wilfred Madius Tangau meminta agar peruntukan yang seimbang diberikan antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung selepas status kedua-dua negeri itu sebagai wilayah digazetkan kelak.

Beliau berkata sehubungan itu, Sabah dan Sarawak perlu diperuntukkan satu pertiga dana Rancangan Pembangunan Lima Tahun Malaysia dan juga belanjawan tahunan negara. 

“Keperluan ini perlu diinstitusikan. Bukan hanya satu pertiga kerusi Parlimen untuk Sabah dan Sarawak, yang menjadi perhatian baru-baru ini, tetapi satu pertiga pembangunan, peruntukan dan dana serta perhatian yang seimbang,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tritahunan UPKO Ke-16 di sini, pada hari ahad.

Beliau berkata UPKO mahu tumpuan yang lebih luas diberikan kepada Sabah dan Sarawak merangkumi setiap aspek kehidupan rakyat, kemudahan dan prasarana berkualiti yang merupakan asas kepada taraf sosioekonomi.

“Apabila kita bercakap mengenai sasaran mencapai Matlamat Pembangunan Lestari (SDG), ia tidak harus kekal di bibir dengan mendakwa Malaysia menerima pakai SDG yang dirangka oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia harus diterjemah dan dilaksanakan bagi membawa pembangunan mapan.

“Kita tidak mahu Sabah kekal tinggal sebagai negeri miskin dalam 50 tahun lagi. Kita tidak bercakap mengenai ketiadaan kemudahan air berkualiti dalam 50 tahun lagi. Kita tidak mahu bercakap mengenai kewujudan sekolah yang uzur dalam 50 tahun lagi,” katanya.

Sementara itu, Madius meminta agar Naib Presiden UPKO Datuk Ewon Benedick yang bakal menerajui parti berkenaan untuk terus berusaha memperkasakan lagi parti itu agar ia sentiasa relevan dengan peredaran zaman.

“Hari ini kita berada dalam lanskap politik baharu. Ia memerlukan pendekatan kepemimpinan yang baharu. Saya pohon semua pihak dalam parti memainkan peranan lebih efektif, bersandarkan pendekatan baharu, untuk berjaya dalam perjuangan kita…utamakan faedah jangka panjang untuk parti dan rakyat,” katanya.

Beliau berkata UPKO perlu mengelakkan perkara dibenci rakyat seperti amalan politik perkauman, sikap angkuh, pelampau agama dan perbuatan rasuah.

Ewon mengambil alih jawatan Presiden UPKO secara rasmi daripada Madius pada Persidangan Tritahunan UPKO Ke-16 selepas muncul sebagai calon tunggal jawatan itu, manakala Madius yang juga Ahli Parlimen Tuaran akan dilantik sebagai Presiden Kehormat UPKO.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"