Jalaluddin Alias saran Kerjasama BN-PH diteruskan di Negeri Sembilan

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Ahli Majlis Tertinggi Umno, Jalaluddin Alias berpendapat kerjasama antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan di peringkat persekutuan perlu diteruskan di peringkat Negeri Sembilan.

“Sebaiknya bila kerajaan pusat ada kerjasama, di peringkat negeri mestilah ada trend yang sama.

“Ini untuk memudahkan pentadbiran dan pengurusan untuk kebajikan dan kesejahteraan rakyat,” jelas Jalaluddin ketika dihubungi.

Beliau menjawab pertanyaan mengenai kenyataan menteri besar Negeri Sembilan yang menyatakan kesediaan PH untuk bekerjasama dengan BN di negeri itu.

Terdahulu, Pengerusi PH Negeri Sembilan Aminuddin Harun berkata tidak ada masalah untuk PH Negeri Sembilan bekerjasama dengan BN untuk berdepan PRN pada tahun ini.

Bagaimanapun setakat ini masih belum ada lagi sebarang pertemuan untuk membincangkan perkara itu dengan Pengerusi BN Negeri Sembilan Mohamad Hasan, kata Aminuddin.

Sebelum ini BN dan PH bekerjasama dalam pilihan raya DUN Tioman dan Parlimen Padang Serai yang menyaksikan BN memenangi kerusi DUN Tioman manakala PH tumpas di Parlimen Padang Serai.

Di peringkat kerajaan, selain Putrajaya, BN dan PH turut bekerjasama di Perak dan Pahang dengan menyaksikan ADUN BN, Saarani Mohamad dan Wan Rosdy Wan Ismail dilantik menjadi menteri besar bagi negeri-negeri tersebut.

Penganalisis politik dari Akademi Nusantara, Azmi Hassan berpendapat walaupun BN, yang memenangi majoriti kerusi parlimen di Negeri Sembilan, masih mempunyai kekuatan di negeri tersebut namun mereka tetap perlu bekerjasama dengan PH.

Hal ini menurut beliau penting bagi mengekang gelombang Perikatan Nasional seperti yang berlaku di Kelantan, Terengganu, Perlis, dan Kedah pada PRU lalu.

Dalam PRU15, BN gagal memenangi sebarang kerusi di Perlis, Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor, dan Melaka walhal mereka mengetuai kerajaan Melaka sejak 2021.

“Bagi saya kalau di Pulau Pinang, Selangor boleh bekerjasama tidak kira di mana kekuatan BN di Negeri Sembilan seharusnya mereka bekerjasama mengekang gelombang hijau atau biru pekat PN itu,” jelas Azmi.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"