Rizalman mencadangkan suara perwakilan akar umbi perlu dipertimbangkan

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Sebarang sekatan atau halangan untuk jawatan tertinggi dalam UMNO untuk dipertandingkan, akan menafikan suara dan kemahuan perwakilan akar umbi, kata Ketua UMNO Bahagian Bandar Tun Razak, Datuk Rizalman Mokhtar.

Beliau berkata, dalam isu pemilihan presiden dan timbalan presiden, ia patut diserahkan kepada mereka bagi menentukan pemimpin yang dirasakan mampu untuk memulihkan imej UMNO di mata rakyat.

“Ada cadangan supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan dalam pemilihan yang akan datang.

“UMNO seharusnya kembali kepada peraturan dan perlembagan parti yang telah disusun baik berkaitan kaedah dan tempoh masa untuk pemilihan pelbagai jawatan di semua peringkat.

“Membenarkan jawatan presiden dan timbalan presiden dipertandingkan bukan bermakna sudah ada pemimpin yang akan mencabar kedua-dua pemegang jawatan sedia ada, mungkin juga tiada yang ingin mencabar cuma hanya bersifat spekulasi,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Tambah Rizalman, jika ada pihak yang mahu bertanding jawatan presiden, maka ia peluang baik kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk membuktikan dirinya mempunyai keabsahan dan sokongan majoriti daripada ahli akar umbi untuk terus menerajui UMNO.

“Seterusnya membolehkan beliau terus melakukan program tranformasi parti dengan mandat yang jelas dan berwibawa daripada ahli akar umbi. Beliau akan menjadi presiden yang telah teruji dan lulus semua ujian dengan cemerlang.

“Justeru, biarkan ahli akar umbi menentukan siapa yang layak memimpin parti. Secara peribadi saya yakin ahli akar umbi sangat matang dalam membuat keputusan dan akan meletakkan kepentingan parti mengatasi kemahuan individu,” ujarnya.

Katanya lagi, beliau terbuka untuk menerima sesiapa jua yang ingin merebut jawatan yang disandangnya kini.

“Ini merupakan demokrasi yang dibenarkan dan semua pihak perlu menghormati proses ini,” jelasnya.

BACA JUGA:

Penyerahan kuasa kawal selia bekalan gas kepada Sabah beri manfaat kepada kemajuan negeri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"